Tindakan Yang Boleh Memb4hayakan Ny4wa Pengguna Dan Pes4kit

Kuala Lumpur: Tindakan yang boleh membah4yakan ny4wa pengguna dan pes4kit.

Itu antara kegiatan segelintir pengusaha klinik swasta yang dikesan mendapatkan bekalan v4ksin daripada sind!ket peny3ludupan didal4ngi warga asing.

Sumber Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berkata, kehadiran v4ksin tidak berdaftar ini satu anc4man dan boleh memb4hayakan pes4kit yang menerima rawatan di klinik swasta.

“Hasil serbuan minggu lalu di lokasi Masjid India di sini, kami mengesyaki sind!ket warga asing yang membekalkan vaks!n selvdup itu menjualnya di kebanyakan klinik di ibu kota, Selangor dan Negeri Sembilan.

“Vaks!n selvdup ini tidak dapat dipastikan keselamatan dan keberkesanannya kerana tidak berdaftar dengan KKM dan tidak melalui rantaian sejuk sepanjang masa.

“Sepatutnya vaks!n ini perlu dipastikan disimpan dalam keadaan suhu sejuk sepanjang masa bagi memastikan ia berkesan untuk digunakan,” katanya.

Menurutnya, KKM mengesan wujud klinik yang membeli vaks!n selvdup ini selepas mendapati jualan daripada syarikat yang sah turun mendadak.

“Ini menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena,” katanya.

Harian Metro semalam mended4hkan kejayaan 23 pegawai Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya melalui Cawangan Penguatkuasaan Farmasi (CPF) Bahagian Perkhidmatan Farmasi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya memb0ngkar penjualan v4ksin dan ubat-ubatan tidak berdaftar di sebuah pangsapuri di Jalan Masjid India di sini.

Sementara itu, Pakar Epidemiologi dan Presiden Konsortium Akademik Kesihatan Awam Asia-Pasifik Kuala Lumpur, Datuk Prof Dr Awang Bulgiba Awang Mahmud berkata, pengambilan vaks!n yang tidak diketahui mempunyai pensijilan Amalan Pengilangan Baik (GMP) dan kelulusan Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK) dikhuatiri memberi kesan buruk khususnya kepada org4n badan pengguna.

Katanya, tindakan itu juga boleh menyebabkan komuniti sekeliling pengguna terdedah kepada bah4ya dan menyebabkan sasaran liputan KKM sebanyak 95 peratus untuk mendapat kesan imuniti kelompok (herd immunity) yang optima tidak tercapai.

“Vaks!n ini kebanyakannya perlu disvntik…bah4ya jika pengguna tidak tahu sumbernya dari mana.

“Adakah ia ikut piawaian GMP, adakah berdaftar dan diluluskan badan bertauliah seperti BPFK? Jika tidak lulus, maknanya ia tidak duji keselamatan dan keberkesanannya.

“Sekiranya ia mengandungi bahan t0ksik dan logam berat, maka ia boleh merosakkan organ badan seperti hati, hempedu, buah pinggang, urat saraf dan lebih buruk lagi kesan kepada jantung,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menurut Dr Awang, kesan pengambilan vaks!n bergantung kepada bahan yang terkandung di dalamnya.

“Lebih membimbangkan sekiranya terdapat bakt3ria di dalam vaks!n yang digunakan itu.

“Vaks!n seharusnya bebas bakt3ria dan jika ada, kesannya (tindak balas buruk) kemungkinan lebih cepat.

“Ia juga perlu disimpan di dalam peti sejuk pada julat suhu tertentu yang tidak boleh terlalu tinggi dan rendah.

“Jika di klinik kerajaan dan hospital, vaks!n itu dijamin selamat kerana disimpan dengan cara yang betul, tetapi tidak pasti bagaimana kaedah penyimpanan (vaks!n) dari lain-lain sumber,” katanya.

Dr Awang menasihatkan pengguna berhati-hati kerana tidak berbaloi mengambil ris!ko menerusi pengambilan vaks!n diselvdup hanya kerana tertarik dengan harganya yang murah.

Sumber-MH