Tunggu Pelanggan, Tetamu Lain Muncul

TINDAKAN sebuah premis menjalankan kegiatan pusat urvt dengan mengupah pekerja warga asing Dataran Sunway, Kota Damansara di Petaling Jaya mengundang pad4h apabila dis3rbu, semalam.

S3rbuan pada 6 petang dilakukan sepasukan anggota Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya kerana turut ingk4r Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal berkata, pihaknya men4han dua lelaki warga asing berusia 28 tahun dan 27 tahun dipercayai penjaga kaunter di premis itu.

Menurutnya, pemeriksaan lanjut dalam rumah kedai itu menemui tiga lelaki dan lapan wanita warga asing berusia 18 hingga 33 tahun disy4ki tukang urut sedang menunggu pel4nggan dalam beberapa bilik.

“Penjaga kaunter berusia 28 tahun itu dit4han kerana menggaji pekerja warga asing tanpa permit yang sah, manakala yang lain dit4han kerana bekerja tanpa permit yang sah.

“Selain itu, kesemua susp3k juga tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri yang sah serta mel4nggar syarat PKPP,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Nik Ezanee berkata, polis turut mer4mpas tujuh keping kertas catitan jadual kerja kesemua susp3k dan mereka dit4han r3man selama 14 hari.

Katanya, sias4tan dibuat mengikut Peraturan 39(b) Peraturan-Peraturan Imigresen 1963 dan S3ksyen 6(1)(c) Akta Imigresen 1959 (Pindaan 2002).

“Mereka turut disi4sat mengikut Peraturan 11(1) Peraturan-Peraturan Penc3gahan dan Pengawalan Peny4kit Berj4ngkit (Langkah-Langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangk!tan) 2020,” katanya.

Sumber-MH