Umpama Menunggu Malaikat M4ut Cabvt Nyawa

PASIR MAS – Umpama menunggu malaikat mavt menc4but ny4wa, demikian luahan Muhammad Faris Ramli,22, salah seorang daripada 12 m4ngsa yang terselamat dalam ins!den bot kar4m dipukvl r!but ketika sedang mencandat sotong di kawasan perairan Kemasin, Bachok malam tadi.

Muhammad Faris yang sempat berpaut pada pelampung penanda pukat lebih satu jam berkata, dia hanya memikirkan soal m4ut sahaja selepas melihat bot yang dinaiki bersama rakan-rakan mvsnah dipvkul r!but dalam ins!den ngeri itu.

“Sepanjang tempoh itu juga saya hanya mampu berdoa dan menangis selain menj3rit sekuat hati bagi meminta bantuan.

“Hal ini kerana saya dikelilingi lautan yang luas dan keadaan cuaca gelap serta hujan. Jadi, saya tidak mempunyai pilihan kecuali berbuat demikian dengan harapan ada yang datang membantu kami,” katanya ketika ditemui pemberita di rumahnya di Kampung Padang To’ La di sini hari ini.

Mengimbau semula detik ng3ri itu, Muhammad Faris berkata, kejadian berlaku dengan cukup pantas tanpa sempat dia dan rakan-rakan berbuat apa-apa.

Katanya, sebelum kejadian t3kong bot mengarahkan dia dan rakan-rakan untuk berlindung di dalam bot selepas cuaca tenang bertukar menjadi gelora akibat r!but datang secara meng3jut.

“Selepas masuk ke dalam bot, kami semua berdiam diri dan kemudian t3kong memberitahu sauh bot telah pvtus.

“Selepas itu bermulalah detik ng3ri buat kami semua apabila bot tiba-tiba terbalik dan kemudian p3cah selepas dipvkul angin k3ncang,” katanya.


Muhammad Faris (tengah) menerima kunjungan daripada sanak saudara yang bertanyakan khabar keadaannya di Kampung Padang To’La.

Katanya, lebih meny4yat hati empat rakan mereka telah terk0rban dalam ins!den itu manakala empat lagi lagi masih hilang.

“Alhamdulillah umur saya masih panjang apabila sempat berpaut pada pelampung penanda pukat.

“Saya juga bersyukur apabila sempat menyelamatkan dua rakan Harif Mat Yasin,50, dan Ahmad Roslan Musa,31, yang meminta bantuan.

“Semasa sedang mel4wan 0mbak saya terdengar sayup-sayup suara Harif dan Roslan meminta saya menyambut tangan mereka.

“Saya tidak mahir berenang tapi dengan kekuatan dan semangat yang ada ketika itu saya cuba menyambut tangan mereka berdua dan biarkan mereka berpaut di tong ikan yang terapung,” katanya.

Menurutnya, kedua-dua rakannya itu berpaut pada tong ikan yang terdapat di dalam kapal tersebut sehinggalah bot nelayan berhampiran datang memberikan pertolongan.

Sumber-SH