Usaha Kelantan FC Tidak Membuahkan Hasil

Kuala Lumpur: Usaha The Red Warriors (TRW) mengemukakan bant4han berhubung keputusan pengadil ternyata si4-si4 apabila tiada tindakan susulan diambil oleh Persatuan Bolas4pak Malaysia (FAM) berkaitan situasi berkenaan.

Menerusi peraturan perl4wanan segala keputusan pengadil adalah muktamad dan tidak boleh dipertik4ikan oleh mana-mana pihak untuk tindakan lanjut.

Mengesahkan perkara itu, Setiausaha Agung Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM) Saifuddin Abu Bakar berkata, berhubung bant4han yang dikemukakan TRW, pihaknya mendapat tiada sebarang isu untuk meneruskan sias4tan termasuklah mengambil tind4kan susulan terhadap pengadil.

Katanya, TRW seharusnya membuat adu4n kepada FAM berkaitan perkara itu dan pihaknya akan melakukan sias4tan menyeluruh termasuk memperbaiki mutu pengadilan supaya perkara sama tidak berulang.

“Pertama, kita tengok undang-undang perl4wanan yang mengatakan keputusan pengadil adalah muktamad dan tak boleh dipertik4ikan. Isu Kelantan ini tiada k3s dan akan pulangkan kembali wang mereka.

“Jika mereka buat adu4n, kita akan bawa k3s berkenaan ke Jawatankuasa Pengadil FAM untuk sias4tan sebelum tind4kan lanjut diambil.

“Saya bukannya kata tak boleh buat bant4han namun jika kita lihat ada kesal4han seperti menurunkan pemain yang sudah dikenakan kad merah sebelum ini, situasi berkenaan boleh dipertimbangkan untuk tind4kan,” katanya, ketika dihubungi Arena Metro.

Sebelum ini beberapa keputusan pengadil yang did4kwa menyebabkan Kelantan FC secara rasmi menghantar surat bant4han kepada FAM bagi tindakan lanjut.

Menerusi kenyataan media yang dikeluarkan TRW, surat bant4han itu dikemukakan bagi membolehkan satu sias4tan dalaman dapat dilakukan terhadap pengadil yang did4kwa gag4l mengendalikan perl4wanan dengan baik ketika Kelantan FC berdepan Sabah FC di Stadium Sultan Muhammad IV, pada 30 September lalu.

Dalam aksi itu, kedua-dua pasukan ter!kat 2-2 dengan pengadil dikatakan membuat keputusan sal4h apabila dua kali memberi sep4kan pen4lti terhadap pasukan Sabah FC.

Pengadil perl4wanan iaitu Fitri Makson menghadiahkan dua sep4kan pen4lti masing-masing pada minit ke 32 dan 79 yang kemudiannya disudahkan dengan cukup sempurna oleh Risto Mitrevski yang mengambil sep4kan itu dua kali.

Dua g0l TRW pula dihasilkan Natanael Siringo Ringo minit 38 dan satu lagi menerusi Muhammad Haziq Mohd Subri minit 69.

Sumber-MH