Dua Pasukan Pilihan Di Atas Kertas

KUALA LUMPUR: Dalam filem genre sukan dari Amerika Syarikat mahupun ‘manga’ sukan Jepun, kita sering dihidangkan dengan plot di mana ada sesebuah pasukan berjaya mara ke pentas akhir sesuatu pert4ndingan buat kali pertama.

Untuk mer4ncakkan lagi penceritaan, pasukan terbabit akan bertemu juara bertahan yang sememangnya memiliki reputasi tersendiri sebagai pasukan hebat dan turun sebagai pilihan.

Perl4wanan sebegini sememangnya menj3ntik em0si pembaca jadi cuba bayangkan, jika pasukan yang pertama kali mara ke final Piala Malaysia akan menc4bar juara bertahan di Stadium Nasional Bukit Jalil, Selasa ini.

Mungkin ini adalah kisah dong3ng yang cukup indah seandainya penyokong bola s3pak dapat disajikan dengan pertemuan antara Melaka United men3ntang Johor Darul Ta’zim (JDT) di pentas akhir Piala Malaysia nanti.

Dan skrip itu hampir menjadi kenyataan berdasarkan keputusan separuh akhir pertama membabitkan empat semifinalis yang masing-masing sudah pun menamatkan aksi 90 minit yang penuh mend3barkan, kelmarin.

Terlebih dahulu beraksi di tempat l4wan, Melaka United dan JDT berjaya membawa pulang ’emas’ untuk mengh4rungi baki 90 minit lagi di laman sendiri pada Jumaat ini yang bakal menjadi penentu buat nasib mereka.

Di atas kertas, Melaka United dan JDT hanya berkelebihan satu gol ke atas KL City FC dan Terengganu FC (TFC), namun di atas padang, j4ringan itu dikira berganda sekali gus meletakkan mereka ‘sipi-sipi’ untuk membuat perh!tungan di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Kelebihan sudahpun dimiliki mereka, namun persoalannya, apakah pendekatan atau pun jalan yang akan dipilih oleh Zainal Abidin Hassan dan juga Benjamin Mora?

Kedudukan semasa menyaksikan mereka hanya perlu seri tanpa j4ringan kerana keputusan itu sudah cukup untuk ‘menghantar’ kedua-dua pasukan ke final.

Benar kalau itu laluan yang dipilih di mana pasukan hanya bertahan, mungkin perl4wanan akan jadi memb0sankan tetapi kalau itu dapat membawa mereka ke final, mengapa tidak?

Atau mereka boleh lupakan sahaja mengenai bertahan dan bermain lebih ‘j4ntan’ – tetap membvru gol dan bermain dengan g4rang kerana satu lagi gol pasti akan mer3ntap semangat l4wan yang sudahpun ketinggalan dari segi agregat ketika ini.

Aksi 90 minit kedua ini bukan setakat aksi pemain men3ndang dan men4nduk bola semata- mata tetapi ia adalah 90 minit yang sarat dengan pelbagai perkara.

Ia bakal dipenuhi dengan impian keempat-empat pasukan dan disulam dengan harapan penyokong untuk menyaksikan pasukan kesayangan mereka beraksi di final.

Tetapi andai kata kisah dong3ng ini tidak menjadi kenyataan sekali pun, tidak mengapa kerana mana-mana pasukan ke final nanti pasti akan memberikan persembahan yang menghiburkan.

Sumber-BH