Ianya Tidak Menjadi Hal4ngan Buat Selangor FC

Kuala Lumpur: Selangor FC masih menerapkan ‘DNA’ bolas3pak Jerman sebagai usaha memperkukuhkan pasukan untuk menghadapi s4ingan liga pada musim depan.

Pengerusi Jawatankuasa Teknikal Selangor FC, Datuk Seri Shahril Mokhtar berkata, walaupun tiga individu berasal dari Jerman membabitkan pemain dan jurulatih sudah tiada dalam pasukan namun situasi berkenaan tidak menjadi hal4ngan untuk Selangor menerapkan teknik permainan bola sep4k itu.

Beliau berkata, tiga individu berkenaan disifatkan sebagai gag4l berdasarkan kepada prestasi dan r3kod sekali gus pengurusan pasukan perlu mengambil langkah drastik meny!ngkirkan mereka dalam usaha memperkukuhkan kembali skuad Gergasi Merah.

Hal ini secara tidak langsung Pengarah Sukan Kelab, Michael Feichtenbeiner dilantik membimbing pasukan musim depan sekali gus di harap mampu meneruskan ‘DNA’ Jerman untuk diterapkan kepada pemain.

“Saya katakan tiga individu daripada Jerman itu adalah g4gal. Kita sudah buat kesil4pan dan dalam situasi sekarang ini harus perbetulkannya.

“Bila sudah buat kesil4pan Feichtenbeiner dipertanggungjawabkan untuk perbetulkannya dan perlu capai sas4ran yang diletakkan pada musim depan.

“Kami tidak boleh men4fikan atau meng3lak daripada kegag4lan ini kerana semua tahu sekali gus kena ambil langkah susulan untuk memastikan Selangor kembali hebat kelak.

“DNA Jerman tidak gag4l cuma kita mahu perbaikinya lagi supaya lebih kukuh dan dapat mengatasi kelem4han yang ada,” katanya.

Terdahulu, Selangor yang pernah digelar sebagai ‘King of Malaya’ satu ketika dahulu t3ruk dik3cam oleh pihak tertentu termasuk bekas pemain skuad terbabit berkaitan prestasi yang tidak menentu hingga g4gal mengecapi sebarang kejayaan pada musim ini.

Malah, peruntukan besar yang kepada pasukan berkenaan dilihat tidak mampu memberi impak positif kepada pasukan selain barisan pemain juga dikatakan kurang ‘padu’.

Sementara itu, Shahril berkata, pihaknya boleh menerima krit!kan dan kom3n daripada pihak tertentu yang mahu melihat Selangor melakukan perubahan namun janganlah mel4mpau hingga mem4lukan pasukan terbabit.

“Saya selalu cakap kepada pemain, pasukan ini legenda pada satu ketika dahulu saja kerana sekarang ini semuanya sudah berbeza dan kejayaan itu hanya tinggal sejarah.

“Pada pihak berkaitan, Selangor ada cara Selangor dalam memperku4t dan perbaiki kel3mahan. Oleh itu, tak bolehlah nak minta Selangor ikut cara pasukan lain kerana itu akan menyebabkan skuad Gergasi Merah hil4ng identiti,” katanya.

Sumber-MH