KFA Masih Berhak Menuntut Dari JDT

ALOR SETAR: Persatuan Bolas3pak Kedah (KFA) mend4kwa masih berhak menuntut pamp4san daripada Johor Darul Ta’zim (JDT) susulan perpindahan kontr0versi bekas pemainnya, Akhyar Rashid ke kelab itu pada 2018.

Ketua Pegawai Eksekutif KFA, Zulkifli Che Haron, berkata p4mpasan itu adalah bagi kos latihan dan pembangunan pemain itu seperti ditetapkan melalui Jawatankuasa R4yuan Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM).

“Saya ambil maklum berkenaan satu hantaran media sosi4l di Johor Southern Tigers yang dikeluarkan Pengarah Teknikal JDT FC, Alistair Edwards bertarikh 19 November 2021.

“Untuk makluman Alistair, beberapa isu perlu dipertimbangkan melalui kesemua kron0logi berkaitan k3s KFA dan Akhyar di Pusat Timbang Tara Antarabangsa Asia (AIAC) dan kes KFA dan JDT di Jawatankuasa Rayuan FAM.

“Walaupun pertik4ian di antara KFA dan Akhyar berhubung kontrak pemain telah diputvskan dan selesai antara kedua-dua pihak, KFA masih lagi berhak menuntut pam4asan bagi kos latihan dan pembangunan Akhyar dari JDT melalui Jawatankuasa Rayuan FAM,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Zulkifli menegaskan, bahawa kenyataan Alistair berkenaan KFA tidak berhak mendapat p4mpasan bagi kos latihan dan pembangunan bekas pemainnya itu adalah tidak benar sama sekali.

“Ini memandangkan berlakunya proses perbincangan dan KFA masih menunggu satu tawaran pamp4san bersesuaian daripada JDT yang akan dipersetujui kedua-dua pihak.

“Setiap tindakan yang diambil KFA berhubung perkara ini adalah berdasarkan kepada nasihat guaman dan KFA akan memaklumkan sebarang perkembangan lanjut dari masa ke semasa.

“Saya menasihati Alistair supaya menyemak semula segala fail serta memahami setiap keputusan berkaitan k3s tersebut sebelum mengeluarkan kenyataan menvduh Presiden KFA membuat tuduhan tidak berasas terhadap JDT,” katanya.

Khamis lalu, Presiden KFA, Datuk Seri Sanusi Md Noor mendakwa JDT belum menjelaskan pamp4san yang sepatutnya dibayar kepada KFA berhubung perpindahan kontr0versi Akhyar ke kelab berkenaan pada 2018.

Berikutan itu, Alistair dalam kenyataan balasnya memaklumkan JDT bersetuju membayar RM100,000 sebagai yuran pembangunan, namun cek bertarikh 31 Disember 2018 itu, dipulangkan Kedah yang mahu membuat r4yuan kepada AIAC.

Sumber-BH