Lap0ran Penilai Pengadil Membuktikan Sebaliknya

KUALA LUMPUR: Di sebalik kenyataan netizen yang mend4kwa pengadil perl4wanan ketika aksi Terengganu FC (TFC) men3ntang Johor Darul Ta’zim (JDT) ‘suk4r’ untuk melayangkan kad kepada pemain skuad, namun lap0ran penilai pengadil membuktikan sebaliknya.

Ini selepas PengerusiJawatankuasa Pengadil Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM), Datuk S Sivasundaram mend3dahkan tiga kad kuning ‘dihadiahkan’ kepada pemain skuad Harimau Selatan pada aksi separuh akhir pertama Piala Malaysia di Gong Badak, kelmarin.

Tegasnya, pengadil sentiasa bersikap berkecuali dan berkhidmat mengikut per4turan perl4wanan seperti diperuntukkan oleh Persekutuan Bolas3pak Antarabangsa (FIFA).

“Apabila saya melihat laporan penilai pengadil pagi tadi (semalam), ada tiga kad kuning dilayangkan kepada pemain JDT. Jadi untuk FAM, kita mengikut apa yang ditulis oleh penilai pengadil.

“Kita sentiasa ikut undang undang permainan. Kalau pengadil salah, memang kita akan menghvkum pengadil tetapi jika mereka tidak salah, sudah pasti FAM akan mel!ndungi mereka.

“Setakat ini, kita belum terima apa-apa adu4n daripada perl4wanan Piala Malaysia. Kita tiada masalah untuk menerima krit!kan kerana daripada situlah, kita boleh menambahbaik apa yang perlu,” katanya.

Terdahulu, mutu pengadilan kembali dipersoalkan dan kali ini ia ‘muncul’ pada aksi separuh akhir pertama Piala Malaysia antara TFC berdepan JDT di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, kelmarin.

Ini selepas penyokong di laman media sosi4l mend4kwa pengadil perl4wanan, Tuan Mohd Yaasin Tuan Mohd Hanafiah g4gal memper4gakan aksi yang terbaik apabila ‘terlepas’ layangan kad yang sepatutnya diberikan susulan beberapa situasi yang berlaku.

Antaranya, kekas4ran yang dilakukan pemain tengah skuad Harimau Selatan, Natxo Insa dan men3ndang bola selepas wisel dibunyikan serta ins!den pertahanan pelawat, Shane Lowry yang ‘berg0coh’ dengan dua pemain TFC, Jordan Mintah dan Suhaimi Hussin.

Malah, klip video mengenai ins!den minit ke-70 itu turut tul4r di media sosi4l sehingga dihujani dengan kom3n penyokong yang rata-rata hairan selepas pengadil tidak melayangkan sebarang kad kepada pertahanan dari Australia itu.

Sumber-BH