Luahan Kekec3waan Beliau

Kuala Terengganu: Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar melahirkan kekec3waan terhadap mutu pengadilan ketika pertemuan Terengganu FC (TFC) men3ntang Johor Darul Ta’zim (JDT) pada aksi separuh akhir pertama s4ingan Piala Malaysia di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak, semalam.

Beliau yang juga Presiden Persatuan Bolas3pak Negeri Terengganu (PBSNT), bagaimanapun memuji semangat k3ntal dipamerkan pemain skuad Penyu walaupun adakalanya permintaan mereka tidak dilayan pengadil.

“Tahniah TFC atas kesungguhan yang dipamerkan. Walaupun terik4t dengan j4ringan satu sama, ia bukan pengh4lang untuk pemain b4ngkit dalam perl4wanan kedua nanti. Diharapkan mutu pengadilan lebih baik untuk aksi separuh akhir kedua di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri,” tulis Menteri Besar Terengganu dalam laman Instagramnya hari ini.

Terdahulu pemilik JDT, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim turut melahirkan rasa kec3wa mengenai mutu pengadilan yang disifatkan baginda cukup t3ruk.

Pada aksi berkesudahan seri 1-1 itu hasil j4ringan Jordan Mintah bagi pasukan TFC pada babak pertama dan Bergson Da Silva, JDT pada separuh masa kedua, sekurang-kurangnya tiga ins!den membabitkan pemain JDT boleh dilayangkan kad atau diperintahkan keluar padang selepas jelas meng4sari pemain TFC berdekatan pengadil.

Insid3n pertama membabitkan tind4kan tonggak pertahanan JDT, Shane Lowry yang meng4sari Mintah yang ketika itu sudah pun terbaring dan men0lak penjaga gol, Suhaimi Husin yang men4riknya untuk meler4ikan perc4karan ketika perg3lutan di dalam kotak pen4lti pada minit ke-70.

Kedua dan ketiga membabitkan Natxo Insa diberi layanan ‘istemewa’ walaupun jelas meny3pak bola selepas pengadil meniupkan wisel bagi melamb4tkan permainan dan had4ngan ker4snya terhadap pemain TFC pada penghujung perl4wanan.

Namun pengadil bertugas, Tuan Mohd Yaasin Tuan Mohd Hanafiah bagaikan tertinggal kad di bilik persalinan selepas tidak memberi sebarang am4ran kepada pemain JDT itu sekali gus mengundang kem4rahan 20,000 peminat setia yang hadir ke stadium dengan harapan melihat perl4wanan menarik.

Pada 2015, juga di stadium sama, penyokong tuan rumah mevusuh kerana tidak berpuas hati dengan mutu pengadilan ketika pertemuan dengan wakil Singapura, Lions XII pada aksi separuh akhir Piala FA yang mengakibatkan sebuah ambulans dib4kar dan 22 penyokong dit4han.

Sumber-MH