Pendekatan Yang Diambil JDT FC

Johor Bahru: Johor Darul Ta’zim (JDT) mengambil pendekatan berw4spada akan keb4ngkitan Terengganu FC pada aksi penentu ke pentas final apabila kedua-dua pasukan bert3mbung dalam separuh akhir kedua Piala Malaysia di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri, malam esok.

Walaupun JDT dilihat memiliki kelebihan gol di tempat l4wan selepas seri 1-1 dengan skuad kendalian Nafuzi Zain pada aksi separuh akhir pertama, pengendali JDT, Benjamin Mora menganggap perl4wanan aksi separuh akhir kedua masih terbuka bukan sahaja kepada pasukannya malah skuad TFC yang mampu mencipta k3jutan.

Bagi Mora kesil4pan pada aksi pertama terutama di 15 minit pertama yang membolehkan anak didik Nafuzi menj4ringkan gol bagaikan beri pengajaran berguna buat skuad Harimau Selatan supaya tidak terlalu l3ka pada permulaan permainan.

“Apa yang berlaku pada aksi separuh akhir pertama, kami sudah mengesan dan ia tidak akan berulang apabila bertemu sekali dengan Terengganu malah pemain juga tampak mahu beri persembahan terbaik untuk t3bus semula kesil4pan lalu.

“Tidak din4fikan Terengganu adalah pasukan yang baik dan setiap kami men3ntang mereka ia beri kesuk4ran kepada kami namun kami akan berusaha untuk merealisasikan sas4ran membvru kemenangan dan pastinya ia pert3mbungan yang menarik,” katanya.

Pada aksi berintensiti tinggi yang berlangsung di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Isnin lalu, TFC terlebih dahulu menj4ringkan gol menerusi pemain import, Jordan Mintah pada minit kelapan tapi Bergson Da Silva melegakan kem skuad Harimau Selatan apabila b4ngkit menyamakan j4ringan pada minit ke-50 untuk menjadikan kedudukan 1-1 kekal hingga tamat perl4wanan.

Mora juga tampak enggan berselindung tatkala optimis JDT mampu melangkah ke final piala berprestij apabila skuad bimbingannya berada di land4san terbaik biarpun tanpa kelibat Leandro Velazquez yang diket3pikan akibat pengg4ntungan satu perl4wanan selepas mengumpul dua kad kuning pada aksi men3ntang TFC, malam esok.

“Jika JDT dapat menj4ringkan satu gol lagi dalam aksi timbal balik, TFC memerlukan dua gol tetapi saya optimis barisan pertahanan kami tidak mudah dib0losi.

“Bagaimanapun, baki 90 minit perl4wanan tetap kr!tikal dan pemain JDT yang bakal diturunkan harus memberi persembahan terbaik di depan penyokong sendiri yang akan beri sunt!kan semangat kepada mereka mempamerkan corak permainan konsisten,” kata Mora.

Sumber-MH