“Penjaga Gol TFC” Tetapi Kali Ini Pasti Lebih Berbeza

Kuala Lumpur: Penjaga gol Terengganu FC Suhaimi Hussin tidak rela melihat gaw4ng dibol0si terutamanya di laman sendiri apabila men3ntang pasukan gergasi, Johor Darul Ta’zim (JDT) dalam aksi separuh akhir pertama Piala Malaysia, malam ini.

Setakat ini, Suhaimi hanya bol0s dua gol dalam tiga perl4wanan di laman sendiri untuk saingan Piala Malaysia namun keampvhan itu bakal teruj! berdepan kualiti jent3ra ser4ngan JDT.

Mengakui aksi di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin bakal menjadi tumpuan, penjaga gol berusia 27 tahun itu yakin dengan perc4turan pengendali Nafuzi Zain untuk cuba menundvkkan anak buah Benjamin Mora seperti pernah dilakukan dalam s4ingan Liga Super, April lalu.

“InsyaAllah saya akan cuba sedaya upaya untuk melakukan ‘clean sheet’ malam ini sebab kalau boleh kita mahu elak JDT bawa balik bekalan selesa ke Johor. Kita tahu mereka mempunyai ramai pemain berkualiti terutamanya di bahagian ser4ngan dan selain kita mengharapkan barisan pertahanan Terengganu, saya selaku penjaga gol juga perlu main peranan untuk meng4wal gawang sebaik mungkin.

“Memang Terengganu pernah tew4skan JDT di stadium mereka, tetapi kali ini pasti lebih berbeza dan saya percaya kami sudah bersedia sepenuhnya untuk memberikan kemenangan berharga kepada penyokong pada malam ini”, katanya.

Suhaimi yang diberi tanggungjawab selaku penjaga gol utama menggantikan Rahadiazli Rahalim yang berdepan keced3raan ACL pada April lalu tidak men0lak musim ini banyak memberi pengalaman berharga kepadanya.

Justeru, pastinya ia akan menjadi pencapaian terbaik untuknya yang sebelum ini beraksi di Terengganu FC II jika mampu bantu pasukan mara ke final TM Piala Malaysia, musim ini.

“Saya juga tidak sangka akan terus diberi peluang selaku penjaga gol utama sepanjang musim dan berbangga dapat bantu pasukan sehingga ke tahap ini. Dapat mara ke separuh akhir ini pun saya rasa puas, dan jika kami dapat ke final, semestinya ia satu pengalaman berharga dan akan jadi pencapaian terbaik untuk saya sendiri.

“Apa pun, kami fokus satu persatu terlebih dahulu dan berharap malam ini akan menjadi malam menggembirakan untuk pasukan dan juga penyokong”, katanya.

Dua perl4wanan separuh akhir pertama Piala Malaysia berlangsung malam ini membabitkan Terengganu dan JDT di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin manakala Kuala Lumpur City FC men3ntang Melaka United FC di Stadium Bolas3pak Kuala Lumpur.

Sumber-MH