Pesanan Buat Penyokong Terengganu FC

Kuala Terengganu: “Usah terlalu em0si, sebaliknya mereka perlu mengamalkan disiplin yang tinggi ketika memberikan sokongan kepada pasukan kesayangannya,” kata Presiden Kelab Penyokong Bolas3pak Terengganu FC (TFC) Mohd Isa Che Ariffin.

Ges4an itu buat penyokong setia pasukan TFC kendalian Nafuzi Zain yang bakal membuat perh!tungan dengan juara bertahan, Johor Darul Ta’zim (JDT) kendalian Benjamin Mora pada aksi separuh akhir pertama s4ingan Piala Malaysia di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak, malam esok.

Dalam aksi peringkat Kumpulan B, pada 7 November lalu di Stadium Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), tiga penyokong TFC bertindak luar kaw4lan dan bagaikan ‘dir4suk’ apabila bertindak memasuki padang dengan mem3luk pemain selepas peny3rang, Jordan Mintah mel3dak gol kedua TFC ketika menundvkkan Selangor 3-1.

Bagaimanapun Terengganu FC bernasib baik apabila Liga Bolas3pak Malaysia (MFL) hanya memberi am4ran ker4s dan dinasihatkan supaya tidak mengulangi perbuatan itu bagi meng3lak daripada menerima hukvman berat.

Namun nasib berbeza dialami Kuala Lumpur City FC (KL City FC) apabila dikenakan tind4kan lebih berat beraksi tanpa penyokong pada malam esok men3ntang Melaka United selepas penyokong mereka meny3rbu masuk ke dalam padang pada aksi suku akhir kedua men3ntang Selangor FC, Khamis lalu.

“Kita tidak mahu ins!den yang terjadi kepada pasukan KL City FC berlaku kepada peminat setia pasukan TFC, jadi harapan kami berilah sokongan padu kepada pasukan dengan mengamalkan disiplin yang tinggi ketika berada di dalam stadium.

“Patuhilah prosedur op3rasi standard (SOP) yang ditetapkan termasuk penjarakan fizikal serta tidak melakukan perkara di luar kaw4lan seperti berlaku di Stadium MBPJ sebelum ini.

“Jika berlaku bukan sahaja pasukan yang rug! tapi peminat juga bakal menerima nasib seperti penyokong pasukan KL City FC, jadi peminat diingatkan tidak melakukan tindakan yang boleh menc3markan m4ruah pasukan ketika pemain memerlukan sokongan untuk membvru Piala Malaysia musim ini,” kata Mohd Isa yang turut mengharapkan pengadil dapat menjalankan tugas dengan berkesan tanpa berat sebelah.

Pada Mei 2015, Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin pernah mem4hat sejarah hitam apabila penyokong yang tidak berpuas hati dengan mutu pengadilan pada aksi separuh akhir kedua s4ingan Piala FA pertemuan dengan wakil Singapura, Lion XII bertindak menimbulkan kekec0han dengan mervsuh termasuk memb4kar sebuah ambulans selain meros4kkan kemudahan yang terdapat dalam stadium itu dengan memb4ling batu sebelum 22 penyokong di tah4n pihak berku4sa.

Sumber-MH