S3ruan Kante Ganu Berdepan JDT FC

Kuala Terengganu: Pemain tengah Terengganu FC (TFC), Dechi Marcel menuntut rakan sepasukannya beraksi berm4ti-m4tian biarpun bakal berdepan dengan laluan g3tir men3ntang Johor Darul Ta’zim (JDT) pada aksi separuh akhir kedua s4ingan Piala Malaysia, di Stadium Sultan Ibrahim, Inskandar Puteri, Jumaat ini.

Pemain kelahiran Ivory Coast berusia 30 tahun itu yang sudah lima musim beraksi dalam k4ncah Liga Malaysia (Liga M) percaya, pasukannya mampu memberi tent4ngan sengit dalam perl4wanan hidup m4ti itu walaupun beraksi di depan lautan penyokong l4wan.

Tambah pemain yang didaftarkan bersama pasukan ‘adik’ Terengganu FC II (TFC II) pada saat-saat akhir musim ini berkata, peluang buat pasukannya untuk mara ke pentas final masih terbuka luas walaupun kelebihan j4ringan di tempat l4wan memihak kepada skuad Harimau Selatan itu selepas mengik4t TFC 1-1 pada aksi pertama di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak, Isnin lalu.

“Bert4ndang ke stadium l4wan bukan tugas mudah buat kami, lebih-lebih lagi bakal berdepan dengan ribuan peminat fanatik mereka yang pasti menambahkan lagi semangat buat pemain mereka.

“Namun kami datang dengan misi untuk melangkah ke pentas final, pastinya kemenangan yang kami carikan, kami ada peluang, kami akan fokus dan beraksi berm4ti-m4tian hingga ke wisel penamat walaupun sedar pelbagai kesuk4ran dan cab4ran bakal dilalui sepanjang 90 minit perl4wanan.

“Tapi r3kod kemenangan kami 1-0 menump4skan skuad itu pada aksi Liga Super musim ini juga perlu diberi perhatian, lagipun tek4nan kami tidak sekuat tuan rumah, ini juga kelebihan kepada kami untuk terus fokus dalam aksi g3tir itu,” katanya yang mengharapkan pengadil mampu melaksanakan tugas dengan adil dan berkesan tanpa berat sebelah.

Ketika ditanya apa bekalan yang bakal dibawa ke tempat l4wan dalam misi melangkah ke final, Marcel yang pernah beraksi dengan peny3rang Kedah Darul Aman FC (KDAFC), Kipre Tchetche ketika bersama kelab Jeunesse Abidjan di negaranya akui faktor kekeluargaan adalah tunjang utama kekuatan pasukannya.

“Ketika di padang, kekuatan kami ialah bermain secara berpasukan dan saling membantu, inilah yang sering kami amalkan hasil bimbingan jurulatih dan pihak pengurusan, ternyata ianya membuahkan hasil, harapan kami kejayaan terus mengiringi TFC,” katanya.

Pemain digelar ‘Kante Ganu’ itu dijangka bakal terus diberi tanggungjawab di jent3ra tengah bergandingan dengan pemain kelahiran Bahrain, Habib Haroon dan pemain berd4rah kacukan England-Malaysia, Lee Tuck selepas beraksi cemerlang dalam aksi sebelum ini.

Posisi peny3rang sudah pasti menjadi milik pemain kelahiran Ghana, Jordan Mintah yang berjaya memper4gakan aksi terbaik manakala peny3rang berasal dari Brazil, David Da Silva sekali lagi bakal direhatkan oleh pengendali, Nafuzi Zain.

Sumber-MH