Terengganu FC Kembali Ceria

KUALA TERENGGANU: Terengganu FC (TFC) kembali ceria selepas kaptennya, Carli De Murga disahkan pul!h daripada kec3deraan menjelang aksi separuh akhir kedua s4ingan Piala Malaysia, men3ntang Johor Darul Ta’zim (JDT) di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri, Jumaat ini.

Berita gembira itu dikongsi Ketua Pegawai Operasi, Terengganu Football Club (TFC), Sdn Bhd, Mohd Sabri Abas yang melihat kehadiran semula pemain berd4rah kacukan Sepanyol-Filipina itu sebagai sunt!kan semangat buat skuad Penyu.

Pada aksi separuh akhir pertama di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Isnin lalu, pemain berusia 32 tahun itu dikej4rkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) bagi mendapatkan raw4tan selepas kesuk4ran bernafas akibat pert3mbungan dengan penyerang JDT, Bergson Da Silva pada minit ke-70.

Kepantasan pasukan perub4tan skuad Harimau Selatan yang berada paling hampir dengan ins!den itu selepas wisel panjang ditiupkan berkali-kali pengadil harus dipuji sebelum pasukan perubatan TFC yang berada agak jauh tiba sekali gus meng3lak daripada kejadian tidak diingini.

“Alhamdulillah, Murga tidak mengalami keced3raan serius pada bahagian dada selepas dikej4rkan ke HSNZ akibat pert33mbungan dengan Bergson Isnin lalu. Mungkin dia boleh beraksi pada Jumaat ini. Namun ia berg4ntung kepada taktikal ketua jurulatih, Nafuzi Zain sama ada akan menurunkan atau sebaliknya,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Dalam pada itu, Mohd Sabri mengharapkan pengadil yang bakal diberi tanggungjawab mengadili perl4wanan penting pada malam Jumaat itu dapat mem!kul amanah dengan berkesan tanpa sebarang kesil4pan kerana impaknya cukup besar.

“Harapan kita agar pengadil dapat menjalankan tugas dengan sebaik mungkin dan bijak membuat keputusan yang betul bagi meng3lak pasukan bertanding menjadi m4ngsa.

“Kami juga mengharapkan pengadil t3lus, tidak berat sebelah selain tidak dipeng4ruhi em0si ketika menjalankan tugas. Inilah harapan kami, menang kalah adat pertandingan,” katanya sambil mengharapkan pemain TFC tidak berem0si ketika beraksi.

Pada Isnin lalu, pengadil Tuan Mohd Yaasin Tuan Mohd Hanafiah menjadi sas4ran banyak pihak termasuk pemilik JDT, Tunku Ismail Sultan Ibrahim yang menyifatkan mutu pengadilannya begitu t3ruk sehingga mend3sak sudah tiba masanya video bantuan pengadil (VAR) digunakan dalam Liga Malaysia.

Turut melahirkan rasa k3sal Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar yang mengharapkan mutu pengadilan lebih baik pada aksi separuh akhir kedua nanti.

Sumber-BH