Tidak Sesekali Membvnuh Semangat TFC

Kuala Terengganu: Peluang Terengganu FC (TFC) untuk membvru slot ke pentas final Piala Malaysia edisi ke-100 masih terbuka luas walaupun kelebihan tampak sedikit memihak kepada Johor Darul Ta’zim (JDT).

Keputusan seri 1-1 men3ntang pasukan gergasi Liga Malaysia (Liga M) itu pada aksi separuh akhir pertama di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin malam tadi tidak akan sesekali ‘membvnuh’ semangat pemain skuad Penyu untuk mencipta k3jutan pada aksi kedua di Stadium Sultan Ibrahim, Jumaat ini.

Malah r3kod pertemuan kedua-dua pasukan itu dalam aksi Liga Super musim ini juga seimbang selepas skuad Penyu mer4kam kemenangan 1-0 pada aksi pertama di Stadium Sultan Ibrahim sebelum JDT memb4las dend4m dengan j4ringan sama pada aksi pusingan kedua di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin.

Pengendali TFC, Nafuzi Zain menegaskan, baki 90 minit lagi bakal dimanfaatkan sebaik mungkin bagi mengulangi pencapaian pada 2018 dengan menundvkkan skuad Harimau Selatan itu dengan agregat 3-2 juga di peringkat separuh akhir sebelum mara ke final bertemu Perak.

“Bagi saya keputusan seri (malam tadi) masih baik buat pasukan kami, malah peluang buat kami juga terbuka luas untuk melangkah ke pentas final Piala Malaysia kali ini biarpun bakal bert4ndang ke tempat l4wan.

“Kita sedaya upaya mahu meng3lak daripada b0los kerana tidak mahu kelebihan j4ringan di tempat l4wan milik JDT, tapi perancangan kita tidak menjadi, inilah bola s3pak selepas pemain beraksi dengan baik pada babak pertama.

“Namun babak kedua corak permainan sedikit berubah kerana pemain tidak dapat mengu4sai permainan terutama jent3ra tengah yang banyak kehil4ngan bola, walaupun kita tidak berjaya menambah j4ringan, tapi pertahanan kita mampu meng3kang as4kan l4wan, ini positif buat pasukan,” katanya selepas tamat perl4wanan.

Dalam perl4wanan itu, penj4ring terbanyak Liga Perdana musim ini ketika meny4rung jersi Terengganu FC II (TFC II), Jordan Mintah mel3dak gol seawal minit kelapan melalui tandvkan cantik buat TFC sebelum pemain kelahiran Brazil, Bergson Da Silva menyamakan kedudukan pada minit ke-50 melalui sep4kan mengel!rukan dalam kotak pen4lti.

Mengulas lanjut, jurulatih berusia 43 tahun kelahiran Kelantan itu berkata, beliau yakin anak buahnya mampu b4ngkit untuk memadam kelebihan satu gol pasukan l4wan.

Katanya, keyakinan itu ditambah dengan prestasi pemain mudanya semakin menunjukkan peningkatan, begitu juga dengan pemain senior yang beraksi dengan baik sepanjang 90 minit.

Sumber-MH