V!rus Polio Di Kesan Di Labuan

KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) mengesan v!rus polio dalam sampel air kumb4han di Labuan susulan aktiviti pemantauan persekitaran menerusi persampelan yang diperluaskan ke 64 lokasi seluruh Malaysia.

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, pengesanan v!rus terbabit disahkan Makmal Rujukan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Australia namun tiada kes dikesan di kawasan itu setakat ini.

“Tiada kes dalam kalangan penduduk Labuan setakat ini berdasarkan survelan Acute Flaccid Paralysis (AFP) dan sar!ngan 41 orang kanak-kanak sihat berumur bawah lima tahun yang dijalankan secara r4wak.

“Susulan pengesanan v!rus polio dalam persekitaran, KKM melalui Jabatan Kesihatan Labuan menjalankan Kempen Imunisasi Polio bagi mencegah jangk!tan dalam kalangan penduduk.

“Kempen ini membabitkan pemberian dua d0s vaks!n bivalent oral polio type 1 dan 3 (bOPV) secara titisan ke dalam mulut dengan mens4sarkan semua kanak-kanak berumur bawah 13 tahun,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Dr Noor Hisham turut mengg3sa ibu bapa di Labuan perlu memastikan anak yang berumur bawah 13 tahun menerima vaks!n oral polio mengikut jadual yang dimaklumkan pihak Jabatan Kesihatan Labuan.

Beliau turut menegaskan vaks!n polio yang diberi secara suntikan dalam bentuk vaks!n lima ser4ngkai (DTaP-IPV/Hib) yang mengandungi komponen ant!gen dift3ria, tetanvs, pertvssis, polio haem0philus influ3nzae type b dan perlu terus diambil mengikut jadual yang ditetapkan pada umur dua, tiga, lima serta 18 bulan.

Dr Noor Hisham berkata, tiada penambahan kes polio di Sabah dan bilangan kes yang disahkan polio melalui ujian makmal adalah kekal empat kes setakat ini.

Beliau menasihatkan ibu bapa agar memastikan anak mereka mendapat vaks!n polio secara suntikan mengikut jadual ditetapkan dan merujuk klinik kesihatan untuk penjadualan semula sunt!kan vaks! mengikut kesesuaian umur kanak-kanak terbabit.

Sumber-MH