Antara Kom3n Terhadap Pengadil Dari Jepun ‘Sato’

Kuala Lumpur: Jika bab ser4ngan di media sosi4l sememangnya’ bawang rangers’ Malaysia juara apabila tidak sampai sejam berakhirnya perl4wanan Harimau Malaya men3ntang Vietnam, l4man sos!al instagram dipercayai milik pengadil dari Jepun Ryuji Sato dihujani beribu kom3n neg4tif.

Hal ini kerana rata-rata penyokong Harimau Malaya tidak berpuas hati pengadil terbabit menghadiahkan sep4kan pen4lti kepada Vietnam ketika perl4wanan berbaki 10 minit sekali gus menyebabkan pasukan kebangsaan gag4l membawa pulang sebarang mata.

Sato adalah pengadil utama yang mengadili perl4wanan Malaysia men3ntang Vietnam dalam perl4wanan Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Stadium Al Maktoum, Dubai, sebentar tadi.

Setakat jam 3.15 pagi menyaksikan lebih 5,000 netizen daripada Malaysia meninggalkan kom3n neg4tif dan rasa tidak puas hati di gambar milik Sato di instagramnya.

Jelas sekali, penyokong Malaysia tidak berpuas hati apabila sep4kan pen4lti tidak sepatutnya diberikan kepada Vietnam berikutan tiada sentuhan daripada tonggak Harimau Malaya Brendan Gan hingga menyebabkan pemain Naga Emas Nguyen Van Toan jatuh di dalam kotak pen4lti.

Seorang pelayar dikenali sebagai adilishah mahu pengadil berkenaan bertanggungjawab terhadap kek4lahan Malaysia hingga menutup peluang untuk melangkah ke pusingan seterusnya Kelayakan Piala Dunia 2022.

“Lain kali tengok betul reff..video tunjuk tak kena pun kaki..Malaysia kal4h dan perlu tanggung sebab salah beri pen4lti,” katanya.

Bagi pelayar dikenali sebagai nrndzrh pula secara sin!s mahu penyokong Harimau Malaya berfikiran positif kerana mungkin pengadil itu terlalu mengantuk hingga tidak membuat keputusan sil4p.

“Husnuzon jela…ref nie mungkin dia ngantuk dan berapa hari tak tidur tu yang jadi but4 sekejap,” katanya.

Terdahulu, laluan skuad Harimau Malaya untuk ke pusingan seterusnya seolah sudah tertutup apabila tew4s 1-2 kepada Vietnam dalam perl4wanan Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023.

Jelas sekali badi kekal4han kepada skuad Naga Emas menyaksikan pasukan negara kini berada di kedudukan keempat manakala Vietnam pula terus gah berada sebagai pendahulu Kumpulan G.

Gawang Malaysia dibol0si menerusi peny3rang Vietnam Nguyen Tien Linh manakala Que Ngoc Hai pula berjaya menyempurnakan sepakan pen4lti yang dihadiahkan oleh Sato.

Gol Malaysia pula disumbangkan pemain naturalisasi ketiga negara Guilherme De Paula menerusi sep4kan penalti.

Sumber-MH