Antara Punca Utama Kekalahan Harimau Malaya

KUALA LUMPUR: Pelbagai pandangan diberikan pemerhati bola sep4k tempatan mengenai aksi Malaysia berdepan Vietnam di Dubai, kelmarin, yang berkesudahan skuad bimbingan Tan Cheng Hoe itu terp4ksa akur tew4s 1-2 dan sekali gus ters!ngkir dari s4ingan seterusnya dari Piala Dunia 2022.

Jurulatih berpengalaman, B Sathianathan menganggap tindakan pengadil perl4wanan, Ryuji Sato yang memberikan sep4kan penalti kepada Vietnam pada minit ke-82 aksi di Stadium Al-Maktoum itu sebagai `membvnuh’ permainan skuad Harimau Malaya.

Katanya, skuad bimbingan Park Hang-seo, sebenarnya sudah ‘goy4ng’ dalam perl4wanan itu terutama selepas anak buah Cheng Hoe mendapat g0l penyamaan hasil sepakan pen4lti Guilherme De Paula pada minit ke-72.

Mengakui skuad kebangsaan berjaya menampilkan aksi berbeza berbanding ketika berdepan Emiriah Arab Bersatu (UAE), bekas jurulatih skuad Harimau Malaya itu turut menyifatkanVietnam hanya bernasib baik meraih kemenangan.

“Saya nampak pengadil yang menyebabkan kita gag4l mendapatkan sekurang-kurangnya satu mata. Selepas kita dapat pen4lti, Vietnam sudah goy4ng dan ini kali pertama saya lihat muka jurulatih Vietnam p4nik.

“Vietnam bah4ya apabila kita hil4ng bola dan perkara ini perlu diperbaiki supaya kita tidak hil4ng bola di kawasan bah4ya. Satu lagi, kita kena perkemaskan kawalan ketika ‘set-piece’ untuk bertemu Thailand nanti.

“Saya nampak banyak perbezaan permainan semalam dan membvnuh permainan kita adalah pengadil. Tak nampak Brendan Gan cu!t pun, sentuhan tiada.

“Tapi pengadil itu memang masa Vietnam law4n Indonesia pun sama. Banyak juga kek4saran yang berlaku (semalam) dia tak tiup wisel. Apa yang kita nampak dari kamera tiada sentuhan langsung, kalau pengadil tak pasti jangan tiup wisel,” katanya kepada BH Sukan.

Dalam perl4wanan itu, Vietnam memastikan kemenangan menerusi sep4kan pen4lti Que Ngoc Hai pada minit ke-82 selepas j4ringan Nguyen Tien Linh pada minit ke-27 meletakkan mereka di depan sebelum disamakan melalui sep4kan pen4lti Guilherme de Paula pada minit ke-72.

Kek4lahan itu jelas sangat berat kerana ia menutup terus peluang skuad kebangsaan melangkah ke pusingan ketiga kelayakan Piala Dunia 2022 dan mer3but slot automatik ke Piala Asia 2023.

Bagi Vietnam, kemenangan itu mengekalkan r3kod tanpa kal4h dalam Kumpulan G sekali gus selesa di tangga teratas kumpulan dengan 17 mata selepas tujuh aksi diikuti, UAE (15 mata) manakala Thailand (9), Malaysia (9) dan Indonesia (1).

Sementara itu, bekas pengendali Harimau Malaya, Wan Jamak Wan Hassan turut menyifatkan skuad negara berjaya mempamerkan aksi yang baik, namun dihukvm dengan kesil4pan sendiri.

“Secara keseluruhannya ada peningkatan, tapi peningkatan tak cukup kerana kita perlu menang. Kalau tengok persiapan pasukan termasuk aksi persahabatan, nampaknya kita langkah kiri.

“Kita sekarang sudah empat kali kalah (termasuk dua aksi persahabatan). Kini barisan jurulatih perlu cari formula untuk menang dengan Thailand.

“Kalau boleh tolong jangan buat kesil4pan lagi. Kita dapat cipta banyak peluang tapi tak dapat menj4ringkan g0l. Jurulatih perlu buat tarvhan terbaik siapa yang boleh merob3k pasukan Thailand nanti,” katanya.

Sumber-BH