Arif Aiman “Tidak Ambil Sebagai Tek4nan”

Kuala Lumpur: Tiada sebarang tek4nan buat pemain muda skuad Harimau Malaya, Arif Aiman Hanapi apabila mengakui bersedia untuk dipert4ruhkan dalam aksi terakhir kemp3n Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 men3ntang Thailand di Stadium Al Maktoum, Dubai, awal pagi Rabu ini.

Jelas pemain sayap berusia 18 tahun itu, kepercayaan yang diberikan pengendali negara, Tan Cheng Hoe apabila menurunkannya pada separuh masa kedua ketika men3ntang Vietnam sebelum ini akan dijadikan pemb4kar semangat untuk beraksi lebih baik selepas ini.

“Saya tak ambik benda itu (diturunkan beraksi men3ntang Vietnam) sebagai tek4nan. Saya harap jika diberi peluang dalam kesebelasan utama (men3ntang Thailand), saya akan bersedia sepenuhnya…jika jurulatih beri peluang ke atas saya,” katanya.

Arif yang beraksi untuk Johor Darul Ta’zim (JDT) dalam s4ingan Liga Malaysia (Liga-M) kini menjadi perhatian peminat bola s3pak tempatan apabila dia mempamerkan aksi bertenaga ketika skuad negara t3was 1-2 kepada Vietnam.

Walaupun masih muda, keyakinan dan keberanian Arif ketika mengg3lecek pertahanan skuad Naga Emas mendapat pujian ramai dan ada yang mahu Cheng Hoe memberi peluang kepadanya membarisi kesebelasan utama.

Ditanya perbezaan tentang kekuatan skuad Gajah Per4ng dan Vietnam, Arif mengakui kedua-dua pasukan mengamal corak permainan yang sama dan dia yakin mampu menghasilkan sesuatu buat pasukan negara.

“Pada pendapat saya Vietnam dan Thailand memang sama saja, kalau saya tengok aksi mereka sebelum ini. Cuma saya perlu sedia dan percaya pada diri saya yang saya boleh buat sesuatu kalau bermain nanti,” katanya.

Sumber-MH