Bakal Menjadi Watak Utama Terengganu FC

Kuala Terengganu: Terengganu FC (TFC) tidak mahu membuat ‘eksp3rimen’ berdepan Kuala Lumpur City FC (KL City FC) pada aksi Liga Super di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Gong Badak malam esok.

Sebaliknya skuad bimbingan Nafuzi Zain itu akan kekal dengan kesebelasan utama ketika b4ngkit menump4skan Kedah 2-1 di tempat l4wan minggu lalu.

Peny3rang kelahiran Brazil, David Da Silva yang baharu pulih daripada kec3deraan bakal menjadi watak utama skuad Penyu untuk merob3k tembok kebal skuad Warga Kota.

Manakala penjaga gol utama skuad ‘adik’, Terengganu FC II (TFC II), Mohd Suhaimi Husin yang beraksi cemerlang dalam tiga aksi terdahulu sekali lagi bakal menjadi bent3ng terakhir selepas ketiadaan penjaga gol utama skuad Penyu, Rahadiazli Rahalim yang mengalami kec3deraan lutut yang s3rius.

Pengurus TFC, Zulfadli Rozi berkata, aksi di laman sendiri selain sunt!kan kemenangan ketika men3ntang Kedah bakal menambah tonik pemain dalam misi untuk mengut!p tiga mata.

“Da Silva yang sebelum ini berg3lut dengan mas4lah kecergasan kini kian pulih selepas beraksi selama 70 minit ketika men3ntang Kedah, malam esok pemain itu sekali lagi disandarkan harapan untuk membvru j4ringan.

“Ini bermakna barisan sama sebagaimana ketika berdepan dengan pasukan Helang Merah bakal membarisi kesebelasan utama bagi membvru kemenangan sekali gus merapatkan jur4ng dengan pendahulu liga, Johor Darul Ta’zim (JDT),” katanya.

Mengulas kehadiran kali pertama pemain ke-12 yang boleh menyaksikan perl4wanan itu selepas lebih setahun menanti, beliau menjelaskan saat itu sudah lama ditunggu bagi meniup semangat pemain ketika beraksi.

“Sudah pasti ianya bakal memberi imp4k yang positif buat pemain untuk memper4gakan aksi bertenaga lebih-lebih lagi beraksi di laman sendiri, pemainpun tidak sabar untuk menanti detik itu.

“Kita harapkan pemain mampu memper4gakan aksi cemerlang untuk mengut!p tiga mata di laman sendiri,” katanya yang mengakui faktor berpuasa tidak mengh4lang pemain beraksi cemerlang kerana sudah biasa dengan situasi itu.

TFC yang bakal mewakili negara dalam s4ingan Piala AFC musim ini kini berpeluang menghuni di tangga kedua liga jika berjaya mengut!p mata penuh kerana hanya dipisahkan satu mata dengan Kedah di kedudukan kedua.

Sumber MH