Bapa Dit4han

LELAKI pemegang kad Suruhanjaya Tinggi B4ngsa-Bangs4 Bersatu Mengenai Pel4rian (UNHCR) yang juga bapa kepada kanak-kanak ditemui mer4yau di kawasan bank di Taman Putra, Amp4ng, dit4han polis hari ini.

Ketua Polis Daerah Amp4ng Jaya, Asisten Komisioner Noor Azmi Yusoff berkata, Unit R0ndaan Bermotosikal (URB) dimaklumkan oleh orang awam mengenai kanak-kanak lelaki berusia empat tahun dengan berpakaian lengkap dalam keadaan tidak tentu arah tanpa peng4wasan waris atau penjaga.

Menurutnya, m4ngsa kemudian dihantar ke hospital untuk raw4tan lanjut.

“Susulan itu, pada 7 malam ini, polis berjaya mengesan bapanya iaitu seorang lelaki warga asing berusia 39 tahun bekerja di kilang cermin.

“Dia kemudian dit4han untuk tindakan selanjutnya bagi membantu sias4tan mengikut S3ksyen 31 (1)(a) Akt4 Kanak-Kanak 2001 ,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, jika s4bit kesalahan boleh did3nda tidak melebihi RM20,000 atau dipenj4rakan selama tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

Portal Harian Metro hari ini melap0rkan polis mengesan waris kanak-kanak lelaki yang dijumpai berkel!aran di kawasan Taman Putra, Amp4ng, hari ini.

Usaha mengesan keluarga gagal kerana kanak-kanak itu tidak dapat bercakap dengan sempurna dan dibawa ke Balai Polis Pandan Indah untuk tindakan selanjutnya.

Sumber-MH