Bekas Peny3rang Kebangsaan Bagi Pandangan

Melaka: Barisan depan skuad negara perlu berani melakukan penyudahan dari sudut suk4r dan bukan hanya menunggu peluang benar-benar selesa untuk melakukan percubaan di gaw4ng Vietnam dalam aksi kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Dubai, awal pagi Sabtu ini.

Bekas peny3rang kebangsaan, Shamsurin Abdul Rahman berkata, melakukan percubaan amat penting kerana ianya boleh menghasilkan sekurang-kurangnya 30 peratus peluang j4ringan buat pasukan negara.

Katanya, faktor berani mencuba juga boleh menyebabkan remb4tan yang dilakukan berpeluang mengenai palang, mengg3gar tiang atau munt4h daripada dakapan penjaga gol sekali gus membuka peluang rakan lain melakukan penyudahan tepat.

Menurutnya, lebih penting menerusi percubaan boleh meng3jutkan penjaga gol yang biasanya kurang bersedia selain memberi tek4nan kepada barisan pertahanan law4n yang jarang mendug4 situasi terbabit.

Malah ketika mereka kerap diuji dari sudut suk4r dan jarak jauh, barisan tengah boleh mengubah taktikal dengan melakukan hantaran pendek di dalam kotak pen4lti lawan untuk j4ringan padang menerusi gerakan satu dua meng3lirukan.

“Jika tanpa banyak percubaan atau formasi berbeza seperti aksi berdepan Emiriah Arab Bersatu (UAE) sudah pasti l4wan lebih selesa untuk mengawal permainan dan meng3kang barisan peny3rang untuk melakukan percubaan.

“Akhirnya tidak banyak peluang j4ringan mampu dilakukan sehingga sebaliknya mereka men3kan kubu pasukan negara secara berterusan sekali gus bent3ng terp4ksa bekerja keras untuk mempertahankan kubu tanpa sempat merancang,” katanya.

Baginya, jika dinilai persembahan individu terutama barisan peny3rang Harimau Malaya, mereka dilihat memiliki kewibawaan untuk mem3cah benteng l4wan, namun persembahan secara berpasukan amat penting untuk memastikan setiap gerakan mendapat sokongan lebih mantap dan padu.

Justeru, dia mahu semua pemain tidak mengambil kira kekukuhan benteng l4wan yang dianggap terbaik dalam Kumpulan G itu selepas hanya bol0s sekali dalam enam perl4wanan setakat ini.

Dalam masa sama dia mahu pemain men3pis sikap m4lu mencuba, atau menyimpan bola lebih lama ketika rakan lain berpeluang menj4ringkan gol kerana apa yang penting j4ringan amat diperlukan jika mahu menyaksikan kemenangan pasukan.

Shamsurin yang mewakili Malaysia sekitar 1994-1997 serta Sarawak 1993-1998 dan Melaka 1989-1992 turut mengakui peluang untuk menang buat pasukan negara tetap tinggi.

Malah berdasarkan kehadiran pemain naturalisasi Liridon Krasniqi, Guilherme De Paula dan Mohamadou Sumareh sebenarnya sudah cukup menc3maskan Vietnam namun apa yang penting mereka mampu melakukan yang terbaik dalam perl4wanan itu sahaja yang bakal menjadi ukuran.

Beliau berkata, lupakan sahaja kelebihan yang dimiliki law4n kerana semangat dan kesungguhan memainkan faktor penting untuk melakukan k3jutan kepada skuad terbabit.

Sumber-MH