D4lang Disebalik Kejadian

Putrajaya: Disyaki menjadi dal4ng yang menguruskan kemasukan beribu warga China ke negara ini khusus untuk dijadikan operator ‘pusat panggilan’ bagi aktiviti jud! dalam talian.

Itu antara siasatan susulan dilakukan terhadap peranan 12 ejen warga tempatan yang dib3rkas bersama 34 pegawai imigresen yang menerima r4suah sejak operasi Ops Selat dimulakan oleh Suruhanjaya Penc3gahan Rasvah Malaysia (SPRM) pada 16 November lalu.

Sumber berkata, penah4nan ramai warga China yang terbabit dengan aktiviti jud! dalam talian sejak kebelakangan ini menimbulkan tanda tanya bagaimanapun warga asing ini dapat bolos ke dalam negara walaupun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan sejak 18 Mac lalu.

Menurutnya, timbul persoalan keberadaan warga asing China yang memasuki negara menggunakan pas pelancong ini dan tinggal lebih masa dibenarkan.

“SPRM sebelum ini mengesahkan dua ejen yang dit4han sebelum ini turut terbabit dalam kegiatan sind!ket penyelvdupan migran antarabangsa. Mereka kerjasama dengan rangkaian aktiviti jen4yah penyelvdupan antarabangsa khusus dari China, Vietnam, Indonesia dan Bangladesh.

“SPRM masih bekerjasama dengan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) bagi memb0ngkar kegiatan sind!ket ini yang dianggap amat tersusun dan mempunyai rangkaian besar termasuk ejen di negara-negara lain,” katanya.

Menurutnya, tindakan SPRM Selangor men4han seorang pegawai imigresen yang bertugas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) 30 November lalu kerana disy4ki meminta su4pan RM22,000 bagi melepaskan dua warga China ditahan membuktikan wujud elemen jen4yah itu.

“Sias4tan kini turut menjurus kemungkinan berlaku ‘keb0coran’ pintu sempadan negara terutama membabitkan kemasukan pendatang asing China dalam skala besar-besaran.

“Isu kemasukan ramai warga asing China sama ada untuk berniaga di negara ini atau terbabit dengan kegiatan jud! dalam talian serta pen!puan Macau Scam sudah lama diberi perhatian.

“Ia dilakukan sejak Laporan Ketua Audit Negara 2018 Siri 2 mendapati tiada rekod tarikh keluar lebih 95 peratus pelancong China yang melawat ke negara ini antara 2016 sehingga tahun lalu. Jadi kita masih siasat, adakah ejen dit4han ini turut menguruskan kemasukan dan keluar warga China ini,” katanya.

Sebelum ini negara pernah dikejutkan dengan pen4ngkapan 680 warga China yang aktif menjalankan aktiviti sind!ket pen!puan pelaburan dalam talian terbesar di Cyberjaya.

Terbaru polis menahan 33 warga China dalam serbvan pusat aktiviti jud! dalam talian di Changkat Duta Kiara, Mount Kiara, dan Taman Sri Sentosa, Jalan Klang Lama di sini.

Modus operandi sind!ket terbabit adalah menerusi dua kaedah iaitu pertama, ‘pasport terbang’ di mana ejen akan mengumpul pasport pekerja asing yang menggunakan pas lawatan sosial untuk bekerja tamat tempoh untuk dicap keluar dan masuk bagi membolehkan visa lawatan disambung.

Difahamkan ejen akan membawa pasport sahaja ke pejabat imigresen tanpa kehadiran pemilik pasport sebagai pengesahan keluar atau masuk sepertimana yang disyaratkan.

Manakala modus operandi kedua sind!ket dengan mensasarkan warga asing yang disenarai hitam dan tamat tempoh visa perjalanan terutama di KLIA dan klia2.

Sumber-MH