Dah Salah Buat Salah Lagi..

DUA anggota polis pengiring Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Nancy Shukri ced3ra selepas dil4nggar pacuan empat roda dipandu peny3ludup k3tum di Felda Mata Ayer, Padang Besar, hari ini.

Kejadian berlaku pada 12.30 tengah hari ketika m4ngsa berusia 52 dan 27 tahun sedang mengiringi menteri terbabit dalam lawatan seharinya.

Ketua Polis Daerah Padang Besar, Superintendan Saifudin Aslin Abbas berkata, ketika kejadian kenderaan dipandu susp3k berusia 43 tahun sedang dik3jar anggota Batalion 3 Pasukan Gerakan Am (PGA).

Menurutnya, peny3ludup yang membawa lebih 570 kilogram daun k3tum dalam kenderaan itu mel4nggar dua anggota pengiring motosikal berkuasa tinggi dan sebuah kereta peronda polis.

“Susp3k dipercayai sedang dalam perjalanan ke tembok sempadan (Malaysia/Thailand) sebelum terser3mpak dengan pasukan keselamatan yang sedang melakukan rondaan.

“Pasukan PGA bertindak meng3jarnya sebelum kenderaan itu bert3mbung dengan rombongan menteri yang melakukan lawatan di Felda Mata Ayer.

“Sejurus pel4nggaran itu, susp3k ditah4n oleh anggota polis yang ketika itu memberhentikan kenderaan bagi memeriksa anggota yang ced3ra,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Padang Besar, hari ini.

Saifudin berkata, kedua-dua anggota polis terbabit mengalami kec3deraan ringan di bahagian kanan badan, dan salah seorang daripadanya mengalami ses4k nafas.

“Mereka kemudian mendapatkan raw4tan di Hospital Tuanku Fauziah (HTF) di Kangar,” katanya.

“Susp3k warga tempatan ditah4n untuk sias4tan mengikut Seksy3n 307 dan Seksy3n 108 K4nun Kes3ksaan serta S3ksyen 41(3) Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.

Sumber-MH