Sesuatu Yang Bagus Untuk Keseluruhan Pasukan

KUALA LUMPUR: Pemain kacukan Malaysia-Belgium Dion Cools percaya rakan sepasukan dalam Harimau Malaysia, telah pun bersedia menghadapi perl4wanan hidup-m4ti men3ntang Vietnam bagi perl4wanan Kumpulan G Kelayakan Piala Dunia 2022/ Piala Asia 2023, malam ini.

Cools, 24, berkata, selepas kek4lahan kepada UAE minggu lepas, pasukan itu telah bekerja keras sepanjang minggu dalam sesi latihan bagi memperbaiki kele3ahan pasukan, selain menganalisa perl4wanan pasukan l4wan.

“Ia suatu yang bagus untuk keseluruhan pasukan bersedia hadapi perl4wanan ini yang amat penting bagi kami. Saya rasakan pasukan telahpun bersedia dan saya berharap yang kami dapat bermula dengan pantas dan berharap kami akan dapat catatkan keputusan yang bagus,” katanya kepada pemberita pada sidang media sebelum perl4wanan, di Dubai, tengah malam semalam.

Malaysia akan bertemu Vietnam yang mahu mengekalkan r3kod tanpa kal4h mereka pada k3mpen kelayakan ini kepada tujuh perl4wanan di Stadium Al Maktoum, Dubai, Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Harimau Malaya di bawah bimbingan Tan Chen Hoe sebelum ini t3was 0-4 kepada UAE.

“Tentu sekali jika anda k4lah 4-0, ia sesuatu yang suk4r untuk mengatakan yang anda bermain dengan baik, kerana anda menang sebagai satu pasukan dan k4lah juga sebagai satu pasukan. Mungkin saya puas hati (prestasi individu), namun apa yang penting ialah anda mahu menang perl4wanan,” kata Cools.

Mengenai pertemuan dengan Vietnam, Cools akan pertama kali berhadapan dengan pasukan bimbingan Park Hang-seo berkata, kekuatan pasukan ‘Golden Dragon’ itu ialah keupayaan untuk bermain dengan pantas dan sekaligus akan menc4bar kekuatan fizikal dan minda pemain kebangsan dalam perl4wanan itu.

“Ia satu cab4ran besar bagi hadapi pertahanan m3ntal, kami berlatih pelbagai taktik bagi hadapinya, dan terpulang kepada kami esok untuk tunjukkan apa yang telah kami berlatih dan lakukannya atas padang,” katanya.

Sementara itu Cheng Hoe berkata, pasukannya telah menunjukkan peningkatan dalam permainan secara individu dan berpasukan.

“Saya rasa (selepas) persediaan beberapa hari, latihan beberapa hari, saya rasakan pemain saya bersedia untuk perl4wanan esok men3ntang Vietnam. Kami tahu yang kami tidak mendapat keputusan yang bagus men3ntang UAE, saya percaya pemain saya telah perbaiki prestasi mereka,” katanya.

Selepas enam perl4wanan, Vietnam kini mendahului kumpulan dengan 14 mata, diikuti UAE (12 mata), Thailand (sembilan mata) dan Malaysia keempat (juga sembilan mata) dan Indonesia di kedudukan terc0rot dengan satu mata.

Sebelum ini pasukan kebangsaan di bawah bimbingan Cheng Hoe hanya mencatatkan satu seri dan k4lah empat kali pada empat pertemuan terakhir men3ntang Vietnam dengan Malaysia t3was 0-1 pada perl4wanan pertama kumpulan G di Hanoi pada Oktober 2019.

Sumber-BH