Disebalik Topi Keledar Yang Terapung

Pasir Puteh: Seorang sukarelawan yang melakukan rondaan banjir di Kampung Tasek, Gong Kala, di sini, petang hari ini dik3jutkan dengan penemuan m4yat lelaki dipercayai l3mas.

Tengku Mohd Harith Tengku Azis, 39, berkata, sekitar 4.15 petang itu, dia melakukan rondaan b4njir di kawasan berkenaan selepas membantu pasukan keselamatan memindahkan m4ngsa banjir di daerah itu.

Katanya, sebaik tiba di situ, dia terlihat topi keledar terapung di kawasan banjir dan seorang lelaki berusia 20-an cuba mengambil topi keledar berkenaan.

“Lelaki itu beritahu saya, topi keledar berkenaan berat untuk diangkat, saya cuba membantunya dan ternampak bahagian motosikal.

“Apabila diangkat motosikal, muncul m4yat dengan masih memakai topi keledar itu dalam keadaan keadaan tertiarap,” katanya ketika dihubungi.

Tengku Harith yang juga Pengerusi Amalteam Kelantan berkata, dia yang terkejut dengan penemuan itu menghubungi Balai Polis Bukit Yong.

Menurutnya, m4ngsa dikenal pasti sebagai Mohd Fahmie Abdullah@Mahmud, 33, dari Kampung Gong Depu, Pasir Puteh.

Katanya, hasil pertemuan dengan keluarga m4ngsa, mereka memaklumkan m4ngsa tidak pulang ke rumah sejak malam kelmarin.

“Sebagai badan bukan kerajaan (NGO) saya turut membantu menguruskan jen4zah arw4h secara percuma yang mana bantuan ini sebahagian program amal kami,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Pasir Puteh, Deputi Superintendan Mohd Azmir Damiri mengesahkan kejadian itu dan siasatan awal dipercayai m4ngsa melintasi kawasan banjir untuk pulang ke rumah semalam, namun l3mas di kawasan berkenaan.

“Pemeriksaan awal ke atas tubuh badan m4ngsa tidak menjumpai sebarang unsur jen4yah.

“M4yat m4ngsa dihantar ke Hospital Tengku Anis dan disahkan meninggal dvnia dan kami masih meneruskan siasatan,” katanya.

Sumber-MH