Diwajibkan Untuk Pemain Naturalisasi

KUALA LUMPUR: Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM) disaran mewajibkan pemain naturalisasi mengikuti kursus kenegaraan dan jati diri.

Penganalisis bola s3pak, Dr Pekan Ramli berkata, beliau yakin kursus berkenaan mampu menjadikan mereka mencintai dan menjiwai semangat kenegaraan ketika mewakili Malaysia.

Beliau turut menyarankan kriteria yang ket4t berhubung pemilihan pemain yang dirasakan layak untuk dinaturalisasikan dapat dinyatakan dengan terang oleh FAM.

“Selain membuat penilaian calon pemain dari segi prestasi semasa dan usia yang sesuai, mereka hendaklah diwajibkan menyertai kursus kenegaraan dan jati diri sebagai satu cara untuk mereka menjiwai tugas dan tanggungjawab mereka,” katanya.

Terdahulu, prestasi h4mbar yang ditunjukkan tiga pemain naturalisasi negara iaitu Mohamadou Sumareh, Liridon Krasniqi dan Guilherme de Paula pada baki Kelayakan Piala Dunia 2022/ Piala Asia 2023 dikr!tik hebat penyokong bola sep4k tempatan.

Penyokong menyifatkan ketiga-tiga pemain itu g4gal untuk membantu skuad negara pada baki kempen kelayakan itu yang menyaksikan skuad bimbingan Tan Cheng Hoe menamatkan s4ingan peringkat kumpulan di tangga ketiga.

Bagaimanapun, Pekan yang juga Ketua Seksyen Sukan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) meminta penyokong bola sep4k tempatan memberi ruang kepada FAM bagi menentukan hala tuju prestasi skuad Harimau Malaya termasuklah meneruskan program ‘Harimau Import’ untuk mencerahkan prospek Malaysia di pentas antarabangsa.

Ini katanya, program naturalisasi yang diterapkan oleh badan induk itu adalah adalah praktikal berdasarkan perkembangan dunia bola sepa4 terkini yang bersifat global.

Meskipun segelintir pihak tampak mempertik4ikan pendekatan terbabit, Pekan mengg3sa penyokong dapat memberi masa kepada FAM untuk memperkemas mekanisme pemilihan dan tidak ‘menghvkum’ program terbabit secara terg3sa-g3sa berdasarkan satu kejohanan.

“Seperti yang kita maklum, FAM memiliki pilihan terhad untuk menaturalisasikan pemain disebabkan syarat-syarat kelayakan Persekutuan Bolas3pak Antarabangsa (FIFA) agak ketat termasuk seseorang calon perlu bermastautin selama lima tahun berturut-turut di sesebuah negara.

“Saya percaya jika dilakukan dengan telus menerusi penilaian yang dibuat oleh sebuah jawatankuasa membabitkan pakar teknikal dan agensi kerajaan, projek ini boleh membawa hasil.

“Apa yang penting, keputusan memberi kewarganegaraan kepada pemain tidak boleh diputuskan secara individu dalam FAM,” katanya.

Pada masa sama, Pekan turut melihat program naturalisasi itu sebagai satu kaedah untuk merapatkan jur4ng antara Malaysia dengan kuasa Asia yang lain.

Sumber-BH