Filem Ini Bakal Di Boik0t

FILEM buatan semula Mulan yang memulakan tayangan di seluruh dunia berdepan anc4man b0ikot selepas isu kontr0versi membabitkan bintang utamanya, Liu Yifei, 33.

Pada Ogos tahun lalu, pelakon kelahiran Wuhan, China itu menc3tus kem4rahan ramai apabila memuat naik status menyatakan sokongannya terhadap polis Hong Kong sewaktu kr!sis China-Hong Kong berlaku masa itu.

“Saya menyokong polis Hong Kong. Kamu boleh ser4ng saya sekarang,” demikian status dikongsinya di Weibo yang mana asalnya ditulis seorang pemberita dari Global Times.

Sekali gus, ramai meng4muk dengan tindakan Liu itu sehingga #BoycottMulan menjadi sohor kini ketika itu. Sekarang, ia kembali sohor kini di internet selepas tayangannya dimulakan.

Warganet dari sekitar Korea Selatan, Taiwan, Thailand, dan negara lain mend4kwa pelakon itu menyokong keg4nasan pihak berkuasa yang bertentangan dengan kebebasan dem0krasi.

Filem terbitan Disney itu sepatutnya dijadualkan mula ditayangkan pada 27 Mac lalu namun terpaksa ditangguh selama tiga kali berikutan penul4ran pand3mik Covid-19 selain panggung wayang ditutup beberapa bulan.

Sumber-MH