Harapan Penyokong Kembali Ke Stadium

Kuala Lumpur: Ada harapan untuk penyokong bola s3pak negara kembali ke stadium apabila Liga Bolas3pak Malaysia (MFL) sedang giat mengadakan perbincangan dengan pihak berkaitan termasuk merangka standard operasi prosedur (SOP) bagi memastikan perkara terbabit terlaksana.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Datuk Ab Ghani Hassan berkata, kehadiran penonton ke stadium adalah antara matlamat utama yang akan ‘diperju4ngkan’ bagi sa!ngan Liga M musim depan sekali gus bakal menghidupkan kembali aura sukan nombor satu negara terbabit.

Beliau berkata, antara SOP yang akan dibentangkan nanti adalah membabitkan jumlah penonton mengikut kapasiti stadium selain memperket4tkan lagi sar!ngan sebelum mereka dibenarkan memasuki venue.

“Sememangnya tanpa kehadiran penonton ke stadium menyebabkan sa!ngan Liga M tampak suram lebih lagi akan menjejaskan penajaan pasukan berikutan ketiadaan orang ramai di venue.

“Pada peringkat permulaan, kita hanya membenarkan jumlah tertentu sahaja memasuki stadium dan mungkin akan bertambah secara berperingkat jika situasi pand3mik Cov!d-19 di negara lebih terk4wal.

“Selain itu, golongan beris!ko seperti kanak-kanak dan warga emas sudah tentu tidak dibenarkan memasuki stadium,” katanya.

Terdahulu, Arena Metro melaporkan sa!ngan Liga M bakal berdepan krisis terbesar dalam sejarah penganjurannya apabila dijangka berdepan ris!ko muflis seandainya penyokong bola s3pak tempatan masih tidak dibenarkan ke stadium musim depan.

Jangkaan itu hadir susulan kebergantungan kewangan setiap pasukan Liga M adalah dari hasil kutipan tiket penonton selain wang tajaan yang diterima daripada syarikat-syarikat swasta serta badan bukan kerajaan.

Menurut pakar akademik dari Fakulti Sains Sukan dan Rekreasi UiTM Shah Alam, Mohd Sadek Mustafa, hampir RM100 juta kerugian secara keseluruhan bakal ditanggung oleh 24 buah pasukan Liga-M iaitu dari Liga Super dan Liga Perdana yang boleh mengh3ret mereka ke k4ncah bankr4p.

Katanya, jualan tiket perl4wanan adalah elemen terpenting dalam ekosistem bola s3pak di Malaysia memandangkan hasil daripada hak penyiaran dan wang kemenangan tidak semewah liga di luar negara.

Lantas, hasil kutipan tiket sememangnya penting bagi memastikan industri bola s3pak terus hidup dan berny4wa di kala negara ketika ini sedang berdepan ketidaktentuan ekonomi disebabkan oleh pand3mik Cov!d-19.

Sumber-MH