Ianya Bukan Untuk Bangga Diri

Kuala Lumpur: Bintang muda bola s3pak negara, Arif Aiman Hanapi percaya tindakan pengendali Harimau Malaya, Tan Cheng Hoe menyenaraikannya sebagai pemain gantian pada permulaan babak kedua men3ntang Vietnam Jumaat lalu disebabkan minit permainan yang banyak diraih olehnya.

Walaupun usianya baharu 18 tahun, Cheng Hoe ternyata cukup berani mempert4ruhkan kelibat Arif ketika masih terdapat beberapa pemain senior yang boleh diturunkan dalam aksi penting sebesar itu.

Bagaimanapun, Arif membuktikan sebaliknya apabila berjaya membawa impak berbeza malah jent3ra ser4ngan negara dilihat lebih bern4fsu selepas kemasukan tonggak sayap Johor Darul Ta’zim (JDT) itu.

“Semasa dalam Liga-M (Liga Malaysia), saya dapat banyak minit permainan dengan JDT dan di liga juga saya dapat keyakinan untuk bawa ke sini selain jurulatih memberi peluang untuk bermain dalam pasukan kebangsaan,” katanya yang mula menyertai Akademi JDT pada 2018.

Untuk r3kod, bakatnya mula dikesan ketika menyertai program rancangan realiti MyKids musim 2012 sebelum diserap menyertai Program Pembangunan Bola S3pak Negara (NFDP) yang dikendalikan Lim Teong Kim.

Di bawah sistem latihan yang bersistematik, Arif berjaya menyertai skuad utama NFDP atau lebih dikenali sebagai skuad generasi pertama Akademi Mokhtar Dahari (AMD) untuk beraksi bersama peny3rang KV Kortrijk, Luqman Hakim Shamsudin.

Bersama Akademi JDT, bakat Arif terus digilap dan dia berjaya meng3tuk pintu skuad utama Harimau Selatan pada musim 2020.

Aksinya mencvri perhatian pada 13 Mac lalu apabila mel3dak gol pertama musim ini ketika men3ntang UiTM FC menerusi satu gerakan solo yang menarik disamping turut mencatat sebagai penj4ring termuda pasukan dalam Liga Super pada usia 18 tahun 10 bulan untuk memec4hkan rekod Hadin Azman yang melakukannya pada 2013 di usia 18 tahun 11 bulan.

Prestasinya terus cemerlang apabila kerap diturunkan dalam kesebelasan utama dan berjaya merek0dkan 824 minit permainan dalam 12 aksi musim ini, sekali gus men4rik Cheng Hoe untuk menyenaraikannya dalam senarai pasukan ke Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Emiriah Arab Bersatu (UAE) ketika ini.

Ditanya mengenai pujian mel4ngit penyokong tempatan terhadap dirinya, pemain kelahiran Pahang itu mengakui tidak akan tengg3lam dek perhatian itu sebaliknya akan dijadikan pemb4kar semangat bagi meningkatkan tahap permainannya.

“Saya tak ambil pujian itu untuk saya cepat berpuas hati atau untuk bangga diri sebab saya masih muda. Saya harap penyokong tidak meletakkan harapan terlalu tinggi kerana perjalanan saya masih jauh,” kata ‘wonder kid’ terbaru Liga M itu.

Sumber-MH