Ibarat Misi Hidup Dan M4ti Sarawak United FC

Johor Bahru: Kek4lahan yang dialami Sarawak United FC tidak mengundang p4nik buat pengendalinya, E Elavarasan dalam pembvruan kejuaraan Liga Perdana selepas t3was 0-1 kepada Kuching City FC pada aksi liga di Stadium Majlis Bandaraya Pasir Gudang (MBPG), semalam.

Malah Elavarasan menyifatkan pert3mbungan men3ntang Negeri Sembilan FC pada Jumaat ini menjadi penentu pasukan mana bakal muncul juara tatkala ia ibarat misi hidup dan m4ti bagi pasukannya untuk muncul juara pada musim ini.

Beliau berkata, pasukan bimbingannya amat memerlukan kemenangan pada aksi berkenaan nanti bagi menoktahkan per3butan kejuaraan liga dan berusaha meng3lak daripada mengh3ret hingga ke perl4wanan terakhir liga.

“Kami masih kekal di tangga teratas dan saya tidak p4nik walaupun t3was 0-1 hari ini (semalam) kerana kami kelebihan dua mata. Bagaimanapun kami tidak boleh biarkan Negeri Sembilan mem!ntas kami sekiranya pasukan itu menang pada perl4wanan Jumaat ini.

“Oleh itu, kami tidak akan membenarkan Negeri Sembilan untuk ambil kesempatan, sebaliknya kami wajib menang bagi memastikan kejuaraan liga berada dalam genggaman.

“Seandainya seri, aksi terakhir men3ntang Johor Darul Ta’zim II (JDT II) di gelanggang l4wan akan menjadi penentuan dan kami akan pastikan ia tidak berlaku kerana menjuarai liga adalah misi utama kami pada musim ini,” kata Elavarasan.

Sementara itu, pengendali Kuching City, Irfan Bakti Abu Salim jelas gembira dengan kemenangan yang dilakar pada perl4wanan itu dan memberi peluang terbaik buat mereka men3mpah slot ke s4ingan Piala Malaysia musim ini.

Malah beliau berpuas hati dengan persembahan barisan pemainnya pada pert3mbungan Borneo Derby apabila pemain yang diturunkan rata-rata anak jati Sarawak yang mahu menunjukkan kualiti mereka tidak boleh di pandang rendah.

“Memang hasrat saya untuk menaikkan bakat-bakat muda dari kalangan anak kelahiran Sarawak ini. Malah pemain simpanan yang dibawa masuk juga kesemuanya adalah anak jati Sarawak.

“Secara matematiknya, kami masih belum layak lagi dan perlu menang perl4wanan seterusnya men3ntang Kelantan United bagi menempah tiket ke Piala Malaysia,” ujarnya.

Sumber-MH