Impian Akhirnya Jadi Kenyataan

IMPIAN untuk menyarung jersi skuad utama Selangor sejak kecil akhirnya menjadi kenyataan buat tonggak pertahanan berusia 18 tahun negara, Harith Haikal Adam Afkar apabila dia dinaikkan pangkat menyertai skuad utama Red Giants itu.

Harith yang lahir daripada Program Pembangunan Bolasepak Negara (NFDP) bersama-sama peny3rang sensasi muda, Luqman Hakim Shamsudin diberikan peluang itu oleh pengendali Selangor, B Sathianathan.

Jelas tonggak pertahanan kelahiran Klang itu, dia amat terk3jut apabila disenaraikan ke dalam skuad senior selepas mula menyertai pasukan Selangor II sejak awal musim ini.

“Saya terk3jut dan tak sangka dapat bersama pasukan utama dalam waktu terdekat ini. Saya ingat mungkin tahun depan sebab saya pun masih muda lagi.

“Tapi jurulatih (Sathianathan) beri peluang dan saya memang terk3jut. Saya akan berusaha bersungguh-sungguh dan belajar daripada pemain senior bagi meningkatkan tahap permainan,” katanya ketika dihubungi.

Ujarnya lagi, selepas mengh4rungi latihan selama empat minggu bersama skuad utama, banyak perkara baharu yang dipelajarinya terutama daripada dua tonggak pertahanan Red Giants iaitu ketua pasukan, Taylor Regan dan Nicholas Swirad.

“Pemain senior macam Regan banyak memberi nasihat kepada saya dalam latihan supaya jangan t4kut dan beri semangat kepada saya.

“Pemain lain juga banyak bagi tunjuk ajar bagaimana untuk menjadi pemain yang terbaik. Walaupun usia saya sangat muda, saya anggap ia bukan penghalang untuk merebut tempat,” katanya yang juga tonggak utama skuad bawah 19 tahun negara.

Sumber-MH