Beliau Meng3cam Tidakan JDT

ALOR SETAR: Presiden Persatuan Bola S3pak Kedah (KFA), Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor melahirkan rasa tidak puas hati dengan tindakan kelab bola sep4k kaya membeli pemain muda hanya bagi meman4skan bangku simpanan mereka.

Beliau berkata, amalan tidak sihat itu hanya merug!kan bakat muda tempatan selain turut menj3jaskan prestasi mereka selepas g4gal mendapat tempat dalam kesebelasan utama pasukan.

“Jika mereka meletak budak itu di bangku simpanan terlalu lama, dia akan menjadi ‘pengk4q’ (berprestasi bvruk). Ini adalah budaya pengurusan yang tidak baik dalam industri bola sep4k kita.

“Mereka membeli pemain cemerlang dari pasukan misk!n dengan tawaran lumayan hanya untuk mengekalkan pemain di bangku simpanan, jadi budak-budak itu akhirnya menjadi ‘pengk4q’,” katanya pada sidang media selepas Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini, hari ini.

Beliau tidak menamakan nama pemain terbabit, namun difahamkan beliau merujuk kepada Akhyar Rashid, seorang peny3rang muda yang berpotensi meninggalkan Kedah untuk menyertai Johor Darul Takzim (JDT).

Muhammad Sanusi berkata, beliau membuat pemerhatian berdasarkan prestasi burvk pemain terbabit ketika perl4wanan suku akhir pertama Piala Malaysia men3ntang Kedah Darul Aman (KDA) FC di Stadium Darul Aman.

“Saya melihatnya bermain dalam perl4wanan baru-baru ini, dia tidak dapat menj4ringkan gol walaupun sudah berada di dalam kotak pen4lti.

“Saya kasihan dengan budak itu, dia seorang pemain yang berkaliber ketika bermain untuk Kedah, tetapi selepas menyertai pasukan lain yang menawarkan tawaran lumayan kepadanya, dia tidak dapat bermain secara kompetitif, jadi akhirnya dia mengh!dap ‘kep3ngkaran’,” katanya.

Pada masa sama, Sanusi turut meng3cam tindakan JDT tidak menjelaskan pamp4san yang sepatutnya dibayar KDA FC berhubung perpindahan kontroversi pemain itu ke kelab berkenaan sebelum ini.

“Konfed3rasi Bola Sep4k Asia (AFC) memutvskan bahawa mereka (JDT) perlu membayar kepada Kedah, tetapi mereka masih belum menjelaskan bayaran itu, bagi saya ini an3h memandangkan mereka mend4kwa sebagai kelab kaya.

“Dia ajak saya turun ke sana untuk selesaikan isu ini tetapi saya enggan, saya tidak buat apa-apa sil4p jadi kenapa perlu ke sana. Kami mungkin misk!n, tetapi kami tetap berbangga dan jangan sesekali memandang rendah pasukan m!skin,” katanya.

Sementara itu, Muhammad Sanusi mend4kwa beliau tidak melakukan sebarang perbuatan derh4ka ke atas Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim apabila mengeluarkan kenyataan berkaitan bola s3pak.

Katanya, dalam soal sukan bola s3pak beliau merujuk Tunku Ismail sebagai pemilik pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT) dan bukannya sebagai anak Raja.

“Saya Presiden KFA, dia (Tunku Ismail) pemilik kelab JDT, saya ada hak (bercakap). Saya bukan bercakap dengan anak Raja, saya cakap dengan pemilik kelab JDT, jangan kata saya derh4ka pulak.

“Main bola apa kira derh4ka atau tidak, jika tidak ketika hendak j4ringkan gol kena angkat sembah dahulu. Main bola kena cara bola, jangan ambil hati dan jangan h3ret bola masuk ke istana,” katanya.

Sumber-BH