JDT Juga Ada Falsafah Permainan Tersendiri

JOHOR BAHRU: Pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT), Benjamin Mora optimis pemainnya sudah bersedia mengh4rungi kempen Liga Juara-Juara men3ntang kelab Jepun, Nagoya Grampus pada aksi Kumpulan G di Stadium Rajamangala, Bangkok, Thailand, esok.

Mora mengakui aksi pertama men3ntang kelab dari Jepun itu yang kini berada di tangga kedua Liga Satu Jepun (J1 League) adalah cab4ran g3tir tetapi menegaskan Harimau Selatan akan tetap memberi tent4ngan s3ngit dalam misi meng3jutkan l4wan.

“L4wan tampak serba lengkap dengan dibimbing jurulatih berpengalaman dari Itali (Massimo Ficcadenti) dan mereka mengamalkan corak permainan pantas dan ia satu perl4wanan yang men4rik tatkala JDT juga ada falsafah permainan tersendiri.

“Kami perlu awasi kel!cikan pemain nombor 10 (Gabriel Xavier); nombor 11 (Yuki Soma), nombor 16 (Matues) dan nombor 9 (Ryogo Yamasaki) kerana mereka pemain berb4haya dan beraksi dengan corak tersusun,” katanya.

Mora juga tidak menafikan barisan pertahanan skuad bimbingan Ficcadenti tampak 4mpuh dengan kelibat dua pemain import yang beraksi di posisi tengah yang mampu meny3kat kemaraan JDT selain bertindak mengatur ser4ngan.

Dia menambah, pemainnya juga harus bersikap berhati-hati dan mengelak daripada melakukan kesilapan mudah kerana ia boleh dihvkum l4wan.

Mengenai ketiadaan 13 pemain JDT yang tidak bersama pasukan itu sepanjang persiapan k3mpen ACL kerana bersama skuad kebangsaan, Mora menjelaskan ia tidak menj3jaskan pasukan.

Ini kerana, katanya mereka sudah berlatih bersama dan beraksi dalam satu pasukan dalam s4ingan liga domestik.

“Mereka saling memahami antara satu sama lain terutama cara bermain dan tahu rentak permainan masing-masing. Jadi tidak timbul masalah apabila mereka tidak berlatih hampir sebulan bersama JDT,” kata Mora.

Sumber-BH