JDT Tidak Harus P4nik

Johor Bahru: Johor Darul Ta’zim (JDT) perlu men3pis tanggapan betapa kehadiran pasukan itu bukanlah sekadar temp3lan apabila memulakan s4ingan Kumpulan G Liga Juara-Juara Asia (ACL) men3ntang kelab dari Jepun, Nagoya Crampus di Stadium Rajamangala di Bangkok, Thailand, malam esok.

Beraksi untuk musim ketiga berturut-turut dalam saingan ACL, skuad bimbingan Benjamin Mora harus lebih matang dan mampu meny4ingi kehebatan kelab dari Jepun, Korea Selatan dan Thailand yang berada dalam kumpulan sama.

Kejohanan kali ini yang diadakan secara karnival diharap memberi impak positif kepada juara Liga Super tujuh musim berturut-turut selepas terp4ksa men4rik diri musim lalu susulan penul4ran pand3mik Cov!d-19.

Jika dinilai prestasi semasa, Nagoya Crampus yang dibimbing pengendali dari Itali, Massimo Ficcadenti tampak memiliki kelebihan apabila berada di kedudukan kedua Liga Satu Jepun (J League) namun JDT tidak harus p4nik dan perlu memberi tent4ngan.

Apapun, Mora harus bijak mempelbagaikan formasi dengan taktikal lebih berkesan bukan sahaja ketika men3ntang kelab Jepun itu tetapi juga ketika berdepan Ratchaburi FC dan Pohang Steelers.

Di posisi ser4ngan Mora memiliki banyak pilihan sama ada menurunkan Bergson Da Silva dan Guilherme De Paula atau menyenaraikan Syafiq Ahmad atau Ahmad Hazwan Bakri mengemudi jent3ra ser4ngan bagi men3mbusi tembok keb4l yang dik4wal bekas penjaga gol Australia, Mitchell Langerak yang turut berpengalaman mewakili kelab ternama seperti Borussia Dortmund, VFB Stuttgart di Bundesliga dan kelab Lavente di La Liga.

Aksi ACL juga menjadi medan terbaik buat Safawi Rasid untuk memulihkan reputasi selepas tengg3lam pada kemp3n kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Dubai baru-baru ini.

Di bent3ng pertahanan kehadiran Shane Lowry yang dijangka bergandingan bersama Mauricio dos Santos diharap mampu meng3kang gerakan berb4haya pasukan l4wan dan di posisi bek kiri dan kanan yang akan diterajui Corbin Ong dan Matthew Davies juga dituntut dapat mem4tikan gerakan l4wan menerusi sayap kiri dan kanan.

Apapun, JDT tidak harus memulakan kemp3n ACL dengan langkah kiri, sebaliknya turun dengan semangat melebihi 100 peratus untuk melakar tiga mata pertama yang pastinya mampu memberi lebih keyakinan mengh4rungi aksi seterusnya.

Sumber-MH