K0rupsi L!cik, Terancang

Kuala Lumpur: Sanggup terbang ke luar negara untuk membuka akaun bank bertujuan memindahkan wang rasu4h kepada ‘orang dalam’ di syarikat telekomunikasi (telco) tempatan.

Itu antara pendedahan Suruhanjaya Pencegahan Rasu4h Malaysia (SPRM) berhubung kegiatan syarikat penyedia kandungan yang dikesan mencvri wang beratus juta ringgit milik pengguna talian prabayar di Malaysia.

Sumber SPRM berkata, pekerja syarikat telco yang ‘dibeli’ oleh syarikat penyedia kandungan ini bertanggungjawab memb0corkan data peribadi pengguna talian prabayar selepas dis0gok berjuta ringgit sejak lebih lima tahun lalu.

Menurutnya, perkara itu didedahkan hasil siasatan SPRM sejak Mac lalu yang mendapati wujudnya sistem korvpsi lic!k dan tersusun.

“Wang rasvah disog0k kepada kakitangan syarikat telco tidak diserahkan di dalam negara sebaliknya ia dipindahkan di bank negara jiran bagi menyukarkan kegiatan itu dihidu.

“Malah, penerima rasvah (kakitangan telco) turut dikesan menaiki penerbangan ke luar negara semata-mata untuk membuka akaun bank bagi menyimpan wang har4m itu,” katanya.

Menurutnya, taktik itu dirancang teliti hingga menyuk4rkan SPRM mengumpul bukti dan mengambil tindakan terhadap jen4yah dilakukan.

“Buat masa ini SPRM hanya boleh mengambil tindakan mutual legal assistance (MLA) iaitu perjanjian serta bantuan pihak berkuasa antara dua negara bagi membolehkan siasatan dilakukan. Malah SPRM akan menghantar pegawai ke negara berkenaan untuk melakukan siasatan,” katanya.

LAPORAN Harian Metro, 28 November 2020. FOTO Arkib NSTP

Sumber itu berkata, siasatan lanjut turut mendapati data peribadi pengguna talian prabayar yang dijual turut disalah guna oleh agensi affiliate atau agensi mengiklankan produk di Internet.

“Berdasar soal siasat dilakukan terhadap kakitangan telco, mereka kerap memberi alasan sama mend4kwa jen4yah itu dilakukan agensi affiliate yang tidak dapat dipastikan lokasi keberadaannya.

“Agensi ‘h4ntu’ ini mungkin berpangkalan di luar negara. Penyelanggara agensi affiliate turut akan mengganggu pemilik telefon pintar dengan menghantar pelbagai iklan yang tidak diperlukan.

“Malah wujud kes membabitkan sind!ket menggunakan sistem application programming interface (API) untuk menyedut data pengguna melalui panggilan telefon,” katanya.

Menurutnya, situasi yang berlaku itu amat menakutkan berikutan maklumat disimpan di dalam telefon bimbit kini tidak lagi selamat sepenuhnya.

“Seharusnya syarikat telco melindungi data rahsia pengguna namun sebaliknya berlaku apabila segelintir mereka mengejar keuntungan melalui perbuatan menjual data pengguna,” katanya.

Harian Metro semalam mend3dahkan hampir 100 syarikat penyedia kandungan dikesan melakukan jen4yah ‘menyedut’ kredit pra-bayar milik pengguna telefon bimbit menyebabkan m4ngsa kervgian RM100 juta sejak 10 tahun lalu.

Sumber-MH