Kebetulan atau alasan?

BENARKAH bintang bola sepak negara dan Johor Darul Ta’zim (JDT), Safawi Rasid berg3lut dengan masalah kec3deraan atau dia dis!sihkan ekoran isu kontr0versi bersama kekasihnya yang juga pelakon, Syifa Melvin baru-baru ini?

Itu persoalan yang timbul dalam kalangan peminat bola sepak tanah air selepas kelibat Safawi langsung tidak kelihatan dalam dua aksi terakhir Liga Super termasuk di bangku simpanan JDT.

Ketiadaan pemain sayap itu jelas menjej4skan permainan skuad Harimau Selatan yang dilihat g4gal meraih kemenangan selesa ke atas dua pasukan bertaraf ‘semi pro’ iaitu UiTM FC 2-1 dan PDRM FC 1-0 yang majoritinya dibarisi pelajar dan anggota polis.

Keh!langan pemain Harimau Malaya itu nyata menimbulkan tanda tanya sedangkan dia beraksi baik ketika bertemu Suwon Bluewings dalam sa!ngan Liga Juara-Juara Asia (ACL) pada 3 Mac lalu.

Malah, dalam aksi di Stadium Sultan Ibrahim itu, JDT memb3nam wakil Korea Selatan itu dengan 2-1 untuk menghadiahkan tiga mata pertama kepada tuan rumah.

Bagaimanapun, sehari selepas kemenangan itu, pemilik JDT, Tunku Ismail Sultan Ibrahim mengkr!tik Safawi yang dikatakan meng4lami kem3rosotan prestasi ekoran tek4nan daripada buah hatinya yang mend3sak untuk berkahwin dengan pemain itu.

Adakah ia kebetulan atau sekadar alasan, Safawi didakwa meng4lami keced3raan seperti mana yang ditegaskan pengendali JDT, Benjamin Mora hingga memaksa beliau mengenepikan kelib4t pemenang anugerah Pemain Paling Bernilai (MVP) dalam Anugerah Bolasepak Kebangsaan (ABK) musim lalu itu.

“Safawi tak tahu lagi keadaannya, mungkin lagi dua minggu atau seminggu lebih lagi dan kita memantau tahap keced3raannya.

“Tapi dia adalah pemain yang sangat dah4gakan kejayaan dan mahu segera kembali membantu pasukan. Dia perlu mendapatkan rawatan dengan baik dan apabila dia kembali, kita mahu dia fokus untuk pasukan,” katanya ketika ditemui sejurus tamat aksi JDT menentang PDRM di Stadium Bolasepak Kuala Lumpur, Cheras, malam kelmarin.

Mengulas mengenai persembahan pasukannya, beliau akui JDT perlu meningkatkan prestasi menjelang aksi berikutnya.

“Banyak situasi yang dihadapi JDT. Salah satunya ialah pihak lawan cuba mengkaji cara permainan pemain JDT. Mereka sentiasa mencuba untuk memberikan sesuatu yang lebih baik berbanding kebiasaan.

“Ia perkara normal kerana JDT pasukan juara dan mahu ditewaskan,” katanya yang menyaksikan skuad kendaliannya terpaksa menunggu hingga minit ke-84 untuk meraih gol kemenangan hasil ledakan Diogo.

Sumber : HM