Keputusan Yang Dianggap Tidak Masuk Akal

JOHOR BAHRU: Walaupun p3rit untuk dit3lan selepas tew4s berpunca daripada gol kontr0versi, namun Benjamin Mora enggan mel4tah dengan keputusan pengadil perl4wanan yang dianggap tidak masuk akal pada aksi Kumpulan G Liga Juara-Juara Asia (ACL) di Stadium Rajamangala, Bangkok, Thailand, malam tadi.

Bagi pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT) itu, apa yang dipamerkan barisan pemainnya ketika men3ntang Nagoya Grampus dari Jepun sudah mengikut perancangan taktikal, tetapi terp4ksa menerima keputusan pengadil dari Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang membenarkan j4ringan Hiroyuki Abe.

“Apa yang dipamerkan pemain jelas menunjukkan semangat mel4wan biarpun sedar reputasi Nagoya yang dibarisi pemain berkualiti.

“Int3nsiti dan tempo perl4wanan juga tinggi dengan kedua-dua pasukan meng4sak ke kubu masing-masing, malah kami juga memperoleh dua peluang terbaik untuk menj4ringkan gol pada babak pertama menerusi Bergson (Da Silva) dan Ariff Aiman (Hanafi).

“Biarpun gol Bergson dibatalkan, ia bukanlah pengakhiran sebaliknya satu permulaan untuk kami meneruskan perju4ngan,” katanya.

Dalam perl4wanan itu, j4ringan tunggal Hiroyuki Abe pada minit ke-60 melenyapkan hasrat skuad Harimau Selatan melakar keputusan seri, tatkala anak didik Mora hil4ng tumpuan selepas menyangka Ryogo Yamasaki berada di kedudukan ofsaid.

Walaupun JDT b4ngkit menyamakan j4ringan pada minit akhir perl4wanan selepas Bergson mena4duk bola menew4skan penjaga gol, Mitchell Langerak, namun pengadil dari UAE, Mohammed Abdulla Hassan memb4talkan j4ringan itu.

Mora juga tidak men4fikan barisan pemainnya terp4ksa berdepan corak permainan agr3sif pertahanan dan tengah anak didik Massimo Ficcadenti yang kerap meng4sari Safawi Rasid dan Ariff Aiman.

“Sepanjang tempoh 90 minit perl4wanan, kami mempamerkan kesungguhan untuk bermain dengan baik dan ia terbukti apabila kami berdepan satu pasukan yang hebat.

“Pujian harus diberi kepada pemain saya yang mampu memberikan s4ingan kepada kelab dari Jepun itu,” kata Mora.

Sumber-BH