Kerana Terd3sak Sanggup Berbuat Demikian

Gua Musang: Terd3sak mahu menampung perbelanjaan menyebabkan segelintir peniaga dan penduduk di sekitar bandar ini mengambil ris!ko dengan membuat pinjaman daripada c3ti har4m atau al0ng.

Malah, ada di antara mereka membuat pinjaman sehingga dengan tiga al0ng apabila berlaku tek4nan untuk membayar balik dalam tempoh ditetapkan.

Difahamkan, ramai membuat pinjaman segera itu sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan mulai 18 Mac lalu akibat Cov!d-19.

Peminjam dikenali sebagai Nisah, 42, berkata dia terpaksa membuat pinjaman segera itu kerana beb4nan perbelanjaan ketika PKP.

Katanya, dia sanggup berdepan ris!ko jika gagal membayar balik kerana sudah bvntu memikirkan keadaan itu dan tidak ada sumber pendapatan tetap.

“Saya pernah berdepan tek4nan untuk membayar balik pinjaman itu dalam tempoh ditetapkan hingga terpaksa pula membuat pinjaman dengan along lain.

“Saya pinjam wang dengan al0ng kedua untuk bayar balik pinjaman along pertama. Itulah cara difikirkan perlu pada musim terd3sak sekarang.

“Urusan untuk membuat pinjaman al0ng dan membayar balik dilakukan di tempat terlindung daripada pandangan orang ramai,” katanya.

Seorang lagi peminjam dikenali sebagai Alim, 39, berkata, dia terpaksa meminjam dalam keadaan terd3sak dan sukar mendapat kerja sejak Cov!d-19 melanda manakala perniagaan pula merudum.

Katanya, pinjaman daripada al0ng itu adalah jalan kesudahan untuk menampung belanja dalam keadaan terd3sak termasuk menambah modal perniagaan.

“Apapun, saya bersyukur kerana setakat ini masih dapat bertahan dan membuat bayaran balik pinjaman itu mengikut jadual ditetapkan,” katanya.

Sumber-MH