Lagenda Negara Dan Penyokong Tegar Harimau Malaya Tampil Bersuara

Kuala Lumpur: Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM) menerima tamp4ran hebat apabila dig3sa membub4rkan program naturalisasi yang nyata tidak membawa apa-apa keuntungan buat pasukan kebangsaan.

Selepas legenda negara, Bakri Ibni menganggap kehadiran naturalisasi sebagai liabiliti dalam lap0ran Arena Metro kelmarin, kini tampil pula kumpulan penyokong tegar Harimau Malaya atau pemain ke-12 iaitu Ultras Malaya men0lak program itu.

Menerusi satu kenyataan Ultras Malaya di laman Facebook UM’07 berkata, kumpulan itu memb4ntah dan men0lak sek3ras-ker4snya sebarang polisi atau program pemain bukan berd4rah Malaysia untuk menyarung jersi kebangsaan.

Malah, skuad Harimau Malaya hanyalah untuk pemain berd4rah Malaysia sahaja dan ini adalah m4ruah negara yang tidak boleh dibuat main.

“Pasukan bola s3pak kebangsaan Malaysia wajib diwakili oleh pemain-pemain yang mempunyai d4rah Malaysia sahaja, bermaksud pemain yang dar4hnya tump4h di tanah Malaysia dan juga yang mempunyai hubung kait d4rah dari keturunan Malaysia (ibu, bapa, nenek, datuk, dan lain-lain).

“Segala bentuk polisi atau program yang sedang dijalankan untuk membawa masuk pemain bukan berd4rah Malaysia ke dalam skuad kebangsaan adalah tidak perlu kerana ia tidak memberikan manfaat kepada bola s3pak Malaysia dari segi apa pun,” kata Ultras Malaya.

Kec4man demi kec4man yang dilont4rkan bekas pemain mahupun penyokong ekoran kekal4han demi kek4lahan yang dialami oleh skuad kendalian Tan Cheng Hoe dalam empat aksi antarabangsa dilalui setakat ini.

Meskipun diperkuatkan kehadiran tiga pemain naturalisasi Guilherme de Paula, Liridon Krasniqi dan Mohamadou Sumareh, Malaysia dim4lukan menerusi kek4lahan di tangan Kuwait (1-4) dan Bahrain (0-2) dalam dua aksi persahabatan.

Prestasi l0nglai itu berterusan di kempen Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 di Emiriah Arab Bersatu (UAE) ketika ini apabila tumb4ng 0-4 kepada pasukan tuan rumah sebelum kalah 1-2 dengan Vietnam pada Jumaat lalu.

Tambah Ultras Malaya itu lagi, FAM seolah mahu menutup kel3mahan sistem pembangunan di bawah kendalian badan induk itu dengan memperkenalkan program naturalisasi itu.

“Ia dilihat sebagai satu usaha jalan pintas untuk menutup kel3mahan sistem bola sepak Malaysia di peringkat pembangunan pemain akar umbi dan kelem4han sistem dan operasi pasukan di Liga Malaysia yang tidak dapat melahirkan pemain yang berdaya s4ing di peringkat antarabangsa, Asia mahupun dunia.

“Sebaliknya hanya berada di takuk peringkat ASEAN sahaja, itu pun terki4l-ki4l. Kita mempunyai bakat yang hebat, namun bakat yang hebat tersebut tidak diasah dengan baik melalui sistem yang baik dan operasi pasukan yang cemerlang.

“Kami juga berpendapat, jika seseorang pemain bukan berd4rah Malaysia memerlukan tempoh menunggu lima tahun bermain di liga tempatan, adalah lebih afdal jika tempoh masa lima tahun itu digunakan untuk meng4sah, membangun dan memperkasakan bakat tempatan daripada kita menumpukan perhatian kepada pemain bukan berd4rah Malaysia,” katanya.

Kumpulan penyokong itu juga menyeru FAM memperbaiki ekosistem bola s3pak tempatan secara total termasuk isu tunggakan gaji dalam Liga Malaysia.

“Letakkan kesungguhan sebagaimana kalian meletakkan kesungguhan terhadap program pemain asing tersebut kepada polisi dan program pembangunan pemain akar umbi di setiap pasukan dalam liga, beri penek4nan terhadap pembangunan fasiliti pasukan profesional di dalam liga, berikan ketegasan terhadap salah laku dalam operasi mana-mana pasukan di dalam liga seperti cul4s membayar gaji dan sebagainya.

“Selaku badan induk yang meng4wal selia dan menguruskan bola s3pak negara, kuasa di tangan anda, jadi gunakan kuasa yang ada untuk memperbetulkan perkara-perkara asas di dalam bola sep4k daripada memikirkan tentang jalan pintas pemain bukan berd4rah Malaysia untuk mewakili skuad kebangsaan”.

Sumber-MH