Lagi Tudvhan ‘Pendakwah Selebriti’

Petaling Jaya: Pendakwah selebriti, Da’i Syed, 25, atau nama sebenarnya Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful Syed Jamalullail didakwa di Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, atas pertudvhan melakukan persetvbuhan luar t4bii Oktober lalu.

Tertvduh bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan minta dibicara sebaik kertas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Faiz Dziyauddin.

Mengikut kertas pertudvhan, dia didvkwa melakukan persetvbuhan yang bertentangan dengan aturan t4bii terhadap penuntut, 22.

Tertvduh did4kwa melakukan perbuatan itu di Blok Empire City, Damansara Perdana pada jam 4 pagi 17 Oktober lalu.

Did4kwa mengikut S3ksyen 377B Kanun Kes3ksaan dan jika s4bit kesalahan boleh dip3njara sampai 20 tahun atau s3bat.

Prosiding kes dikendali oleh Timbalan Pend4kwaraya Vitiya Monisha Paranthaman manakala tertvduh diwakili peguam Syed Amirul Syed Edros.

Terdahulu, Vitiya tidak menawarkan sebarang jaminan ke atas tertvduh dengan alasan ia kesalahan yang tidak boleh dijamin dan kesalahan serius serta bimbang mengganggu m4ngsa.

Namun, beliau menawarkan jaminan sebanyak RM100,000 jika mahkamah membenarkannya dengan syarat tambahan.

Bagaimanapun Syed Amirul meminta tertvduh dibenarkan jamin kerana walaupun k3s itu tidak boleh dijamin namun mahkamah tetap mempunyai budi bicara.

“Tiada ris!ko anak guam saya akan melar!kan diri selain dia memberi kerjasama kepada polis sepanjang sias4tan.

“Saya juga memohon mahkamah menetapkan jaminan yang minimum memandang pendapatannya terj3jas kerana Cov!d-19,” katanya.

Mahkamah kemudian membenarkan tertvduh diik4t jamin RM20,000 dengan syarat tambahan iaitu dia tertvduh perlu melaporkan diri di balai polis berhampiran setiap 1 hari bulan dan tidak mengganggu m4ngsa.

Mahkamah juga menetapkan 21 Februari tahun depan untuk tarikh sebutan semula k3s.

Sementara itu, Syed turut did4kwa di Mahkamah Majistret di sini atas pertuduhan melakukan keg4nasan s3ksval bagi menc4bul ke atas m4ngsa sama Oktober lalu.

Bagaimanapun, tertvduh mengaku tidak bersalah dan minta dibicara sebaik kertas pertvduhan dibacakan di hadapan Majistret Mohamad Ikhwan Mohd Nasir.

Mengikut kertas pertvduhan, dia did4kwa melakukan perbuatan itu pada masa dan tempat sama.

Bagi perbuatan itu, tertvduh did4kwa mengikut S3ksyen 354 Kanun Kes3ksaan yang memperuntukkan hukvman p3njara maksimum 10 tahun atau d3nda atau seb4tan atau dengan mana-mana dua daripada s3ks4an itu, jika s4bit kesalahan.

Prosiding kes dikendali Timbalan Pend4kwa Raya Zamriah Zarifah Aris manakala tertvduh diwakili peguam sama.

Syed Amirul yang mewakili anak guamnya sekali lagi memohon mahkamah membenarkan Syed diik4t jamin bagi pertvduhan itu.

“Selain itu, saya juga memohon ik4t jamin dikurangkan kerana anak guam menanggung ibunya sejak 2017 selepas berp!sah dengan bapanya,” katanya.

Mahkamah kemudian menetapkan jaminan RM5,000 dengan seorang penjamin dengan syarat tambahan tidak mengganggu m4ngsa serta tarikh sebutan semula kes pada 19 Februari ini.

Terdahulu, Syed tiba di perkarangan Mahkamah Petaling Jaya pada 10.10 pagi dibawa oleh polis dengan keadaan berg4ri.

Dia yang memakai baju T-Shirt berwarna biru kelihatan tenang.

Harian Metro sebelum ini melap0rkan seorang pendakwah selebriti dit4han polis bagi membantu siasatan kes d4kwaan mer0 gol seorang gadis, tahun lalu.

Susp3k ditahan kira-kira jam 11 malam pada 26 November lalu selepas tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam.

Sumber-MH