Luahan Rasa Tidak Senang Timbalan Presiden PBSNT

Kuala Lumpur: Keputusan Jawatankuasa Tatatertib Persatuan Bolas3pak Malaysia (FAM) menghvkum dan mend3nda pegawai pasukan Terengganu FC (TFC) disifatkan sebagai tindakan kurang cermat daripada badan induk bola sep4k tempatan itu.

Rasa tidak senang itu dib4ngkitkan oleh bekas Timbalan Presiden Persatuan Bolas3pak Negeri Terengganu (PBSNT), Hishamuddin Abdul Karim yang mempersoalkan adakah FAM berpuas hati dengan prestasi pengadil ketika aksi Liga Super mem4abitkan TFC dan Sabah FC sebelum ini.

Katanya, aksi terbabit yang kemudiannya menc3tuskan perb4lahan di antara pegawai pasukan TCF dan pengadil harus dilihat dari semua sudut termasuk mutu pengadilan.

“Menghvkum pasukan atas kesal4han mempersoalkan tindakan pihak pengadil yang sememangnya dilihat meros4kkan semangat perl4wanan bola sep4k satu tindakan tidak cermat.

“Selepas hukvman ini diisytiharkan, saya ulang lihat perl4wanan Terengganu men3ntang Sabah tempoh hari, saya tidak tahu seandainya FAM amat berpuas hati dengan kualiti pengadil malam itu.

“Saya akan hairan kalau pihak pasukan tidak ber4ng dan m4rah. Saya bertanyakan sekali lagi, adakah FAM amat berpuas hati dengan mutu pengadilan dalam perl4wanan tersebut?”, katanya di laman Facebook miliknya itu.

Semalam, FAM memutvskan pegawai pasukan Terengganu FC perlu membayar d3nda kira-kira RM20,000 akibat daripada tindakan mereka yang berkelakuan tidak wajar kerana mengvgut atau mengg4nggu kumpulan pengadil semasa dan selepas perl4wanan sehingga memerlukan campur tangan pihak polis.

Malah, dua pegawai iaitu pengurus pasukan, Zul Fadli Rozi dan pegawai pasukan, Mohd Shukri Che Zakaria turut dig4ntung empat dan dua perl4wanan ekoran kes4lahan yang sama.

Bukan itu sahaja, Zul Fadli dan Shukri juga perlu membayar d3nda dengan masing-masing RM10,000 serta RM5,000.

“Mempersoalkan secara lisan dan tidak berlaku sebarang sentuhan fizikal menerima hukvman yang sama dengan mereka yang menyentuh secara fizikal malah lebih ringan lagi hukvmannya.

“Saya tidak faham usaha memartabatkan bola s3pak dalam negara ini. Walaupun berjumlah RM 20-30 ribu d3nda dikenakan, FAM perlu tahu betapa sul!tnya pasukan hari ini ingin mendapatkan penajaan dan mendapatkan kewangan untuk kelangsungan dalam s4ingan liga.

“Semoga proses r4yuan nanti dipertimbangkan secara lebih berhemah dan adil,” kata Hishamuddin.

Sumber-MH