Luahan Terhadap Ins!den Yang Berlaku

ALOR SETAR: Presiden Persatuan Bolas3pak Kedah (KFA) Muhammad Sanusi Md Noor kec3wa dengan budaya ala sams3ng dalam kalangan pemain dan jurulatih ketika aksi Kedah Darul Aman FC (KDA FC) men3ntang Johor Darul Ta’zim (JDT), malam tadi.

Insid3n teg4ng antara kedua-dua pasukan berkenaan berlaku sebaik tamat babak pertama dengan pemain dan jurulatih JDT dilihat men3rpa ke kawasan tempat bangku simpanan KDA dan terc3tus p3rang mulut antara kedua-dua pihak.

Suasana 4anas dan tegang berkenaan dilihat terus berlaku hingga di luar padang sewaktu pemain mahu memasuki laluan ke bilik persalinan dan akhirnya sebelum perl4wanan bersambung semula, suasana kembali tenang dengan dengan melihat ketua jurulatih KDA, Aidil Sharin Sahak bersalaman dengan pemain JDT.

Muhammad Sanusi yang juga Menteri Besar Kedah meluahkan rasa k3sal kerana pihak law4n iaitu JDT yang hadir ke Stadium Darul Aman dilihat sebagai tidak menghormati pihak tuan rumah.

“Gaya dan karakter mereka itu sudah boleh nampak macam nak g4duh apabila mereka hampiri tempat kita. Padahal mereka datang ke stadium kita dan tak hormat kita dan mereka t3rpa (s3rbu) dekat jurulatih kita dan buat c3ngei (b3ngis).

“Ini ada karakter yang tidak bagus dalam sukan dan nampak k3rek, mungkin pasukan mereka kaya dan gaji mereka mahal sementara kita pula tak ada duit. Jangan k3rek sangat mai tempat orang, agak-agak la,” katanya.

Muhammad Sanusi juga berkata, pihak l4wan tidak sepatutnya memperlakukan pasukan Kedah seperti pasukan belas4han walaupun mereka pandai bermain bola s3pak.

“Kita pun tidaklah b0doh sangat, malah kita juga hampir menj4ringkan dua gol, cuma terh4lang oleh tiang dan palang,” katanya.

Kejadian itu turut disaksikan Muhammad Sanusi yang hadir mengiringi Tunku Bendahara Kedah, Tan Sri Tunku Abdul Hamid Thani Ibni Almarhum Sultan Badlishah, berangkat ke Stadium Darul Aman.

“Saya yakin satu hari nanti Kedah akan mampu men3waskan JDT, InsyaAllah… dan memang kita pernah tew4skan mereka sebelum ini,” katanya.

Sumber-BH