Masih Menjadi Persoalan

Kuala Lumpur: Ofsaid atau tidak? Persoalan itu timbul di kalangan penyokong bola s3pak tempatan berhubung kekalahan tipis Johor Darul Ta’zim (JDT) 0-1 hasil gol kontr0versi yang diraih Nagoya Grampus pada aksi Liga Juara-Juara Asia (ACL) di Stadium Rajamangala, Bangkok malam tadi.

Perl4wanan malam tadi menimbulkan ker4guan membabitkan beberapa keputusan pengadil terutamanya membabitkan gol tunggal berikutan kedudukan pemain Nagoya Grampus, Ryogo Yamasaki dikatakan berada dalam posisi ofsaid.

Malah, lebih membvrukkan keadaan perl4wanan itu tidak menggunakan sistem video bantuan pengadil (VAR) sekali gus JDT kempunan untuk memperoleh sekurang-kurangnya satu mata.

Setiausaha Agung Konfederasi Bolas3pak Asia (AFC), Datuk Windsor Paul John ketika diminta mengulas mengenai perl4wanan berkenaan berkata, tidak timbul soal berat sebelah atau pengadil membuat keputusan salah.

Beliau berkata, jelas sekali pemain Nagoya tidak berada di kedudukan ofsaid berikutan terdapat pemain JDT berhampirannya ketika dia menyumb4t gol berkenaan.

“Saya sendiri sudah melihat perl4wanan terbabit dan ulang tayang sekali lagi menyaksikan pengadil berasal dari Emiriah Arab Bersatu (UAE) Mohamed Abdulla Hassan membuat keputusan yang tepat tanpa sebarang ker4guan.

“Malah, tandvkan peny3rang JDT Bergson De Silva pada minit terakhir tidak dikira kerana jelas menyaksikan pemain itu men0lak pertahanan l4wan untuk menyumb4t gol,” katanya, ketika dihubungi Arena Metro.

Pada perl4wanan itu menyaksikan Nagoya Grampus berjaya memperoleh tiga mata penting selepas men3waskan JDT menerusi gol kontr0versi yang dij4ringkan Hiroyuki Abe pada minit 61.

Sementara itu, Windsor berkata penggunaan VAR dalam kejohanan berkenaan hanya akan digunakan pada peringkat kelompok lapan pasukan terbaik.

“Penggunaan VAR daripada peringkat suku akhir dan sudah dipersetujui dalam mesyuarat Jawatankuasa AFC,” jelasnya.

Untuk r3kod, secara asasnya, VAR digunakan untuk empat perkara membabitkan j4ringan gol, sep4kan pen4lti, kad merah, dan untuk memastikan pengadil tidak k3liru dengan identiti pemain.

Sumber-MH