Memalukan nama baik Frontliners

Polis Johor menahan 18 anggota penguatkuasa termasuk seorang pegawai kanan Polis Diraja Malaysia (PDRM) selain anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang terbabit dalam sind!ket jen4yah terancang peny3ludupan Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) di negeri ini, sejak 2017.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay, berkata penahanan 18 anggota penguatkuasa itu susulan tangkapan 40 suspek sind!ket peny3ludupan PATI dalam operasi pada 4 Jun lalu.

“Hasil maklumat yang diperolehi itu, Jabatan Sias4tan Jen4yah Johor (JSJJ) melancarkan operasi susulan pada Isnin hingga awal pagi tadi dan berjaya menahan 18 anggota penguatkuasa termasuk seorang pegawai kanan polis negeri ini.

“Kesemua suspek membabitkan pegawai kanan polis berpangkat Asisten Superintendan (ASP) yang bertugas di sebuah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di negeri ini, seorang anggota pangkat rendah Polis Marin Wilayah Dua, Tampoi, dua anggota pangkat rendah bertugas di Bukit Aman dan sembilan anggota pangkat rendah bertugas di IPD Kota Tinggi.

“Polis Johor turut menahan dua pegawai ATM dan tiga anggota ATM lain-lain pangkat,’katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Timbalan Ketua Polis Johor, Datuk Khaw Kok Chin.

Mengulas lanjut, Ayob Khan berkata, kesemua suspek yang ditahan berusia 24 hingga 41 tahun dan akan disi4sat di bawah S3ksyen 130V hingga S3ksyen 130ZB BAB VIB Jen4yah Terancang Kanun Keseksaan dan Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 SOSMA.

Beliau berkata, hasil sias4tan awal mendapati 18 penguatkuasa berkenaan bersengkongkol dengan sind!ket peny3ludupan PATI dalam menyalurkan maklumat termasuk operasi yang dijalankan pihak berkuasa negara ini sekali gus menjadi dalang kebocoran maklumat dalaman.

“Suspek penguatkuasa ini dipercayai menerima imbuhan sangat lumayan iaitu sehingga RM10,000 setiap transaksi peny3ludupan PATI malah turut dikesan terbabit dalam peny3ludupan dadah.

“Hasil sias4tan mendapati bayaran dibuat dalam bentuk tunai bagi menghilangkan jejak wang jika ia dilakukan menerusi transaksi perbankan,” katanya.

Ayob Khan berkata, sias4tan kini sedang menumpukan terhadap sind!ket peny3ludupan yang mendalangi kegiatan anggota penguatkuasa yang ditahan selain menyasarkan operasi di kawasan Pantai Barat Johor pula.

“Polis percaya ada beberapa sind!ket peny3ludupan yang menjadi dalang kepada pengkhianat ini dan mereka bukan terbabit dalam sindiket yang sama.

“Kita juga tidak akan bertolak ansur dan melindungi mana-mana pegawai dan agensi penguatkuasa sekiranya terbukti mereka benar-benar terbabit dalam sind!ket peny3ludupan PATI, ” katanya.

Sumber : https://www.bharian.com[.]my/berita/kes/2020/06/701577/18-penguatkuasa-ditahan-seludup-pati