Menjadi Kelebihan Dalam Membuktikan Kemampuan Bersama Pasukan Baharu

KUALA LUMPUR: Keazaman dan kecekalan dimiliki bekas peny3rang prolifik Perak, Muhammad Shahrel Fikri Md Fauzi akan menjadi kelebihan dalam membuktikan kemampuan bersama pasukan baharunya, Selangor FC menjelang sa!ngan Liga Malaysia (Liga M) musim hadapan.

Jurulatih Perak II Abu Bakar Fadzim menyifatkan peningkatan prestasi Shahrel Fikri dalam beberapa tahun kebelakangan ini didorong semangat serta sifat tidak cepat berpvtus asa yang ada dalam diri pemain yang mesra dengan panggilan ‘Eky’ itu.

Malah, Abu Bakar yang pernah membimbing Shahrel Fikri di PKNP FC turut menyifatkan peny3rang skuad kebangsaan berusia 26 tahun itu antara pemain yang sentiasa memberikan segalanya dan melaksanakan tanggungjawab dengan baik apabila diturunkan.

“Saya melihat beliau (Shahrel Fikri) boleh menyesuaikan diri di mana saja beliau berada kerana beliau ada keazaman serta sas4ran peribadi dan ia menjadi motivasi kepadanya dalam mencapai apa diinginkan.

“Mengenali beliau, keputusan menyertai Selangor mungkin dipengaruhi sifatnya yang suka menc4bar diri sendiri. Saya terkejut dengan keputusan itu tetapi sebagai pemain profesional, beliau berhak untuk menc4bar dirinya ke tahap lebih baik,” katanya.

Abu B4kar yang juga bekas pemain dan ketua jurulatih pasukan Perak optimis kehadiran Shahrel Fikri juga dapat memanfaatkan j3ntera ser4ngan Selangor FC dalam menc4bar pelbagai kejuaraan musim hadapan.

“Dari segi umur dan kematangan itu telah terserlah apabila beliau berjaya memikul tanggungjawab sebagai peny3rang utama di Perak dengan baik, beliau turut membuktikan dirinya sebagai satu-satunya peny3rang tempatan yang dapat menyamai prestasi peny3rang import dalam Liga M,” katanya.

Kali terakhir Selangor menjulang kejuaraan adalah ketika menjuarai Piala Malaysia 2015 sebelum hanya muncul naib juara Piala FA 2018.

Semalam, Selangor FC mengumumkan Shahrel Fikri sebagai pemain baharu skuad Gergasi Merah selepas mengikuti perkembangan beliau yang mempamerkan aksi member4ngsangkan ketika mewakili Perak dan skuad kebangsaan.

Shahrel Fikri menampilkan prestasi cemerlang dalam sa!ngan Liga Super musim lepas apabila menjadi penj4ring terbanyak pemain tempatan dengan mencatat 10 gol dalam 10 penampilan bersama Perak.

Beliau berada pada kedudukan kedua selepas pemain import Selangor Ifedayo Olesegun yang mengg0ndol Anugerah Kasut Emas Liga Super 2020 yang mel3dak 12 gol.

Sumber-SH