Mora Berpuas Hati

KUALA TERENGGANU: Biarpun mel4kar kemenangan tipis 1- 0, pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT), Benjamin Mora mengakui puas selepas anak buahnya berjaya memb4las d3ndam kekal4han dengan j4ringan yang sama kepada Terengganu FC (TFC) pada aksi pusingan pertama April lalu.

Malah, dia gembira apabila pasukannya berjaya melebarkan lagi r3kod bersih tanpa b0los dalam lima perl4wanan terdahulu dan tanpa t3was dalam 10 aksi terakhir liga.

“Sebenarnya, ia tidak mudah bagi pasukan yang sudah mencapai sas4ran untuk menjadi juara kerana mereka seolah-olah tidak mempunyai motivasi lagi.

“Jadi, saya beritahu mereka untuk mencari motivasi kendiri, contohnya Safawi Rasid pemain kelahiran Terengganu perlu buktikan mampu beraksi lebih baik di tempat sendiri, Bergson Da Silva pula selaku penj4ring terbanyak dan dia perlu mencari motivasi untuk menambahkan lagi j4ringan. “Selain itu, saya turut memberi penek4nan kepada pemain bagi menambahkan lagi r3kod bersih seperti tanpa b0los dalam lima perl4wanan dan belum k4lah dalam 10 perl4wanan, ini adalah antara motivasi yang perlu dicari untuk menaikkan lagi semangat pemain bukan hanya pada kejuaraan sahaja.

“Tahniah buat pemain akhirnya mereka berjaya memb4las d3ndam, lagipun hanya TFC sahaja setakat ini yang dapat meng4lahkan kami, jadi saya beritahu pemain bahawa ini peluang terbaik untuk melakar kemenangan,” katanya yang mer4kam penghargaan kepada pemain pertahanan, Shane Lowry yang meledak gol tunggal perl4wanan pada penghujung babak pertama.

Mengulas lanjut, Mora mengakui dia menerapkan corak permainan berpasukan terutama ketika bertahan dan meny3rang bagi meny4ingi l4wan yang sudah pasti mahu melebarkan lagi r3kod kemenangan.

“Kami bermain secara elektif, semua main bertahan dan semua bermain meny3rang dengan fokus utama memberi tek4nan kepada l4wan dengan hantaran jarak jauh dan mengu4sai permainan selain masing-masing tahu memainkan peranan mereka dan menukar rentak mengikut kesesuaian perl4wanan.

“Jadi, untuk aksi terakhir men3ntang Kuala Lumpur City FC, kami mahu menamatkan s4ingan liga dengan noktah kemenangan dan ia pasti menambahkan lagi kegembiraan walaupun kami telah dinobatkan sebagai juara,” katanya.

Sumber-BH