Mora Mend3dahkan Taktikal Permainan JDT

Johor Bahru: Pengendali Johor Darul Ta’zim (JDT), Benjamin Mora menegaskan kemenangan ke atas Petaling Jaya City FC (PJ City FC) 3-0 pada aksi Liga Super, di Stadium Sultan Ibrahim malam tadi, bukan tugas mudah.

Malah pengendali kelahiran Mexico itu men3pis tanggapan betapa kemenangan yang digapai adalah hasil komitmen setiap pemain yang beraksi tatkala sedar betapa PJ City FC li4t untuk dit3waskan dalam beberapa musim kebelakangan ini.

“Siapa kata senang untuk jinakkan PJ City FC. Mereka tidak mudah ditew4skan dan bukan l4wan yang mudah kerana mereka tidak melepaskan gol pada aksi pertama sepanjang musim ini.

“Tugas suk4r juga untuk memec4hkan lima atau enam pertahanan mereka yang beraksi secara komp4k. Tapi kami guna taktikal berbeza pada perl4wanan itu dan ia membawa kepada j4ringan awal pada minit pertama.

“Selepas gol awal itu, kami sedar pasukan l4wan sudah mula tert3kan dan kami ambil kesempatan apabila bertali 4rus melancarkan ser4ngan dan gerakan itu kerap bermula di posisi tengah dan kemudian mengembang ke sayap kiri dan kanan,” katanya.

Mengulas lanjut, Mora mend3dahkan taktikal permainan diubah bagi memastikan barisan pemain tidak terper4ngkap dengan jer4t skuad bimbingan P Maniam.

Sementara itu, Maniam berkata hil4ng konsentr4si di babak pertama menjadi punca utama skuadnya t3was.

“Fokus pemain hil4ng selepas mudah membiarkan pemain JDT menj4ringkan tiga gol pada babak pertama. Malah di awal permainan pemain saya bagaikan hil4ng kons3ntrasi dan terlalu membiarkan pemain law4n menguasai permainan.

“Apapun, pada babak kedua kami mula menemui rent4k permainan dan jarang melakukan kesil4pan terutama ump4nan bola kepada rakan sepasukan dan mereka juga cuba beri tek4nan terhadap bent3ng JDT.

“Kami juga mencipta dua peluang mencipta j4ringan di babak kedua tapi nasib kurang baik apabila tidak menemui sentuhan penyudah.”

Pada aksi semalam, skuad Harimau Selatan mencatat kemenangan menerusi j4ringan Gonzalo Cabrera minit pertama dan dua gol sumbangan Bergson da Silva pada minit ke-20 dan 30 permainan.

Sumber MH