Mungkin Sedikit Kelegaan Buat Malaysia Menjelang Pertemuan Itu

Kuala Lumpur: Bent3ng pertahanan Vietnam amat suk4r untuk dit3mbusi mana-mana pasukan sejak lima tahun lalu atau lebih tepat sejak pengendalinya, Park Hang-seo mengambil alih pasukan pada 2017.

Malah, berdasarkan statistik bol0s dalam s4ingan Kumpulan G Kelayakan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023 ketika ini, skuad Naga Emas hanya dibolosi sekali daripada enam aksi berbanding Emiriah Arab Bersatu (UAE), Thailand, Malaysia dan Indonesia yang sudah dib0cori sekurang-kurangnya dengan lima gol ke atas.

Kemantapan tembok 4mpuh Vietnam itu pastinya bakal memberi tugas berat buat rangkaian jent3ra hadapan skuad Harimau Malaya yang wajib membvru kemenangan ke atas anak buah Hang-seo itu apabila kedua-duanya turun beraksi di Stadium Al Maktoum, Dubai, Sabtu ini.

Begitupun, mungkin ada sedikit kelegaan buat Malaysia menjelang pertemuan hidup m4ti itu apabila pengendali dari Korea Selatan itu dilihat menyenaraikan penjaga gol yang kembali daripada persaraan, Bui Tan Truong untuk baki k3mpen kelayakan ini.

Bukan mahu merendahkan keupayaan Tan Truong, namun berdasarkan r3kod 11 tahun lalu, penjaga gol Hanoi FC itu mempunyai badi atau sejarah ‘m4lang’ setiap kali men3ntang Malaysia sebelum ini.

Dua kali berdepan skuad negara iaitu kali pertama pada final Sukan Sea 2009, Tan Truong dicekik oleh jurulatihnya, Henrique Calisto selepas berakhir perl4wanan di bangku simpanan ekoran kesil4pannya melepaskan gol mudah buat menghadiahkan kemenangan 1-0 kepada Malaysia ketika itu.

Episod sama berulang sekali lagi di separuh akhir pertama Piala AFF 2010, apabila dua kali dia g4gal men4mpan kemas percubaan pemain negara yang menyaksikan anak buah Datuk K Rajagopal menew4skan Vietnam 2-0 di Bukit Jalil.

Kini Tan Truong sudah menj4ngkau usia 35 tahun kembali memperkuatkan pasukan dan aksi men3ntang Malaysia pastinya sedikit sebanyak mengg4nggu psikologi penjaga gol itu. Bagaimanapun, pengendali kebangsaan, Tan Cheng Hoe tidak menganggap ia sebagai kelebihan namun mengakui peluang menerusi kesil4pan itu boleh berlaku sekiranya penjaga gol itu hil4ng fokus.

Ditanya adakah beliau akan memberi pen3kanan lebih dalam aspek remb4tan pada sesi latihan, Cheng Hoe yang turut berada dalam skuad 2009 dan 2010 sebagai penolong jurulatih kepada Rajagopal itu percaya Tan Truong kini lebih matang.

“Saya rasa dia (Tan Truong) dah berada pada satu tahap terbaik, saya rasa penjaga gol selalunya apabila banyak perl4wanan dan berumur, kita nampak lebih ketenangan dari segi menjaga gawang.

“Jadi kita tak boleh anggap 10 tahun lalu dia akan buat kesal4han itu (ulangi) untuk kita mudah dapatkan g0l,” katanya.

Sumber-MH