Norma Baharu Buka Peluang Pelabur

ARAHAN kerajaan yang tidak membenarkan penyokong bola s3pak hadir menyaksikan perl4wanan di stadium, sebenarnya membuka ruang lebih besar bagi menarik pelabur.

Pemerhati bola s3pak yang juga Pengarah Teknikal skuad PDRM, Fauzi Pilus berkata, penyokong bola s3pak masih boleh mengikuti perl4wanan yang sedang berlangsung menerusi televisyen atau secara live streaming menerusi platform media sosial seperti facebook, youtube dan sebagainya.

Menurutnya, tontonan menerusi platform-platform media sosial berkenaan juga dilihat sebagai satu teknik pemasaran dalam situasi seluruh dunia dil4nda pand3mik Cov!d-19 hari ini.

“Biarpun peny0kong masih tidak dibenarkan untuk hadir ke stadium bagi menonton perl4wanan bola s3pak, namun mereka masih boleh menyaksikannya secara langsung di laman-laman sosial.

“Lagi pun, ia selaras normal baharu kehidupan kita hari ini dalam usaha memb3ndung penul4ran wab4k Cov!d-19 ini.

“Oleh itu, mahu tidak mahu, kita perlu menerima hakikat semua aktiviti termasuk sukan bola s3pak perlu melalui proses normal baharu seperti ini,” kata Fauzi.

Katanya, usaha menyiarkan perl4wanan menerusi sesi live streaming ini sebenarnya telah pun dilaksanakan di Eropah.

Namun, bagi sa!ngan Liga-M sejak dua tahun kebelakangan ini telah pun dilaksanakan oleh pihak Liga Bola S3pak Malaysia (MFL) selain menerusi laman facebook pasukan-pasukan yang beraksi.

“Menerusi sesi live streaming ini, penonton boleh menyaksikan perlaw4nan yang disiarkan di mana-mana sahaja asalkan memiliki talian internet yang baik.

“Secara tidak langsung, ia akan menarik syarikat-syarikat telekomunikasi untuk memperluaskan lagi rangkaian talian masing-masing khususnya ke kawasan luar bandar yang tidak memiliki capaian internet yang baik.

“Semua pihak perlu terima normal baharu bola s3pak dengan menonton di rumah bersama keluarga, rakan-rakan selain boleh membuat analisis sendiri; mungkin ‘kemeriahannya’ berkurangan berbanding menonton di stadium, tetapi itulah normal baharu kehidupan kita yang perlu diterima,” kata Fauzi lagi.

Sumber-SH